İşçi olarak çalışanın, memurluğa geçmesi bir avantaj sağlar mı?

11/10/2018 00:01:00
Yazdır

Soru

İyi günler dilerim. Şuan çalıştığım kurumda ışçi statusundeyim. Açık öğretim Lisans mezunuyum. Bulunduğumuz birimde yönetici konumuna yakın pozisyonda çalışmaktayım. Eleman eksikliğinden ve işi bilmemden dolayı beni memuriyete geçirmek istiyorlar. Kurumumuz belirli dönemlerde lisans mezunlarını memuriyete geçirmiş daha önce. Ben 25 yıllık sigorta süremi ve primimi doldurdum. Emeklilik için yaş şartından dolayı 7 yılım daha var. Benim memuriyete geçmem bana fayda sağlarmı, hangi şartlarda geçişim olabilir. İşçilikten emeklilik isteyip memuriyete geçiş gibi bi hakkım olabilirmi. Bilgileriniz için teşekkür ederim.

Cevap

İşçi olarak çalışanın memurluğa geçmesi bir avantaj sağlar mı? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak çalışmaya başlayanların emekli olabilmelerinde aranılan hizmet ve yaş şartları 506 sayılı Kanun Geçici Madde 81 hükmünde bulunur.

- İşçilerin emeklilik yaş gruplarının belirlenmesi memurlara göre daha avantajlıdır. 18 yaşından sonra ilk sigortalılık başlangıç tarihleri, arada hizmetleri olmazsa dahi emeklilik yaş gruplarının belirlenmesinde başlangıç olarak alınır.

- İşçilerde bağlanacak aylık hesaplanmasında Sosyal Güvenlik Kurumu prime esas kazançlar esas alınır, yani memurlarda olduğu gibi derece kademe, gösterge ek gösterge gibi sistem bulunmaz.

- Memurların emeklilik yaş ve hizmet sürelerinin belirlenmesinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlamış olanlar için 5434 sayılı Kanun Geçici Madde 205 hükmü uygulanır. Bu hüküm uyarınca da ilk sigortalılık başlangıç tarihi değil de 15 Haziran 2002 tarihine kadar olan hizmet süresi emeklilik yaşını belirler. Şayet 8 Eylül 1999 tarihinden sonra başlanılmışsa otomatik olarak kadın 58 yaşına, erkek de 60 yaşına tabi olurlar.

- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluk hizmeti olanların aylık bağlanma sisteminde de işçilerde olduğu gibi derece kademe, gösterge, ek gösterge gibi unsurların bir önemi olmaz. Almakta oldukları görev aylıkları SGK. ya gönderilecek prime esas kazançların az veya çok olmasını sağlar. Yani işçilerle memurların aylık bağlanması sistemi aynı olur.

- Emekli aylığı bağlandıktan sonra kamu işyerlerine açıktan atanma imkanı 2005 yılında çıkan 5335 sayılı Kanunla kısıtlanmıştır.

Bu açıklamalarımız bağlamında sonuç değerlendirmemiz olarak;

- İşçi olarak emeklilik şartlarını yani hizmet + yaş şartlarını memurluktaki hizmet + yaş şartından daha erken tamamlanacağını değerlendirmekteyiz.

- İşçi olarak emekli olduktan sonra memur olarak atanmanızın 5335 sayılı Kanun Madde 30 hükmü kapsamında mümkün olamayacağını değerlendirmekteyiz.

- 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk kapsamında bir hizmet süreniz bulunmuyorsa, işçilikten memurluğa geçmenizin aylık bağlanma sisteminde eski memurlar gibi yani 5434 e tabi memurlar gibi olmayacağını, SGK. prime esas kazanç tutarlarınızın emeklilik aylık tutarlarınızı belirleyeceğini değerlendirmekteyiz. Şayet 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmetinden sayılacak olan yedek subaylık, vekil öğretmenlik vb. gibi bir hizmet süreniz varsa işçilikten memurluğa geçmeniz halinde 5434 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağını da söyleyebiliriz.

- İşçilikten emeklilikte kıdem tazminatı olarak görev aylıklarınızdan, memurluktan emeklilikte ise emsal memur esas alınarak emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Yani kıdem tazminatı ile emekli ikramiyesinin kıyaslanmasında kıdem tazminatı tutarının daha fazla olabileceğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam