Kişi memur olduğnda, eski Bağ-Kur'lu sürelerine de, emekli ikramiyesi alabilir mi?

12/10/2018 00:05:00
Yazdır

Soru

Merhabalar, memuriyete başlama tarihim:12/05/1997

19/09/1992 den 12/05/1997 ye kadar hiç ara vermeden esnaflık yaptım.Çalışmış olduğum süreyi hizmet birleştirme kanunu dahilinde birleştirdim. Esnaf olarak çalıştığım ve hizmet birleştirme kanunu ile birleştirdiğim yıllarım emeklilik tazminatıma yansıtılacak mı?

Teşekkür ederim.

Cevap

Hangi hizmetlere emeklilik tazminatı/ikramiyesi verilir? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Memurlar emekli olduklarında emekli ikramiyesi olarak, işçiler emekli olduklarında veya işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı olarak belli tutarlarda para alırlar.

Esnaf olarak geçen süreler ne kıdem tazminatı olarak ne de emekli ikramiyesi olarak dikkate alınmaz.

İşçiler kıdem tazminatlarını 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü kuralları çerçevesinde alırlar. Bu kurallar;

- Askerlik sebebiyle isteğiyle görevinden ayrılanlar,

- Evlenen kadınların işinden bir yıl içerisinde ayrılanlar,

- Emeklilik sebebiyle ayrılanlar,

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayıp da bu tarihten sonra İstifa edenlerden, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün hizmetleri bulunanlar,

- 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlardan 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün hizmetleri bulunanlar veya sigortalılık süresi olmaksızın 7000 gün hizmetleri bulunanlar görevlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyorlar.

- Ancak, 08/09/1999 tarihinden önce görevlerinden istifa ederek ayrılmış işçiler hiç bir koşulda kıdem tazminatı alamıyorlar. Kıdem tazminatına hak kazanmadıkları için de bu kişiler memur olup memurluktan emekli olduklarında da bu sürelerine emekli ikramiyesi alamıyorlar.

- İşverenin haklı sebebinden dolayı veya işçinin haksız sebebinden dolayı işinden ayrılmışsa kıdem tazminatı alamaz.

- Özel Sektörde geçen SSK.lı süreler, bu süreler emekli ikramiyesinde değerlenmez. Bu süreler için, işçi olarak özel sektörde çalışanların çalıştıkları özel sektör tarafından işinden ayrıldığında 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmüne göre kıdem tazminatı ödemesine hak kazanılırsa ödeme yapılır, hak kazanılmazsa ödeme yapılmaz.

Devlet memurları emeklilik ikramiyelerini 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmü kuralları çerçevesinde alırlar. Bu kurallar;

- Tüm hizmet süreleri memurluk süreleri ise herhangi bir şart aranmaksızın her tam yıllarına karşılık emekli aylığı bağlandığında ikramiye alırlar.

- Tüm hizmet süreleri memurluk değil de bunların içinde işçilik, esnaflık gibi süreleri var ise memurluk sürelerine emekli ikramiyesi alabilmeleri için yukarıda belirttiğimiz şartları taşımaları gerekir, taşırlarsa emekli ikramiyesi alırlar, taşımazlarsa alamazlar.

Bağ-Kurlu sürelere emekli ikramiyesi veya başka bir adla bir tazminat ödenmez;

-Bağ-Kurlu süreler ilgililerin kendilerine ait işlerdir. Başka bir işverene tabi olarak yapılan işler değildir. Ortada bir hizmet akdi bulunmaz. Bu nedenle Bağ-Kurlu süreler emekli ikramiyesinde ve kıdem tazminatında değerlenmez. Bu süreler karşılığında bir ödeme yapılmaz.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

Esnaf olarak geçen sürelere bir ödeme alamazsınız. Yalnızca bu süreler emekli aylık bağlama oranınızı artırır, emeklilik yaş grubunuzun belirlenmesine katkı sağlar.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam