İşçi iken sınavla memur olanlar, işçilik sürelerine de emeklilik ikramiyesi alır mı?

25/10/2018 10:05:00
Yazdır

Soru

01.01.1990 yılında SSK kamu calışanı olarak 3,5 yıl calıştım. Daha sonra aynı iş yerinde 657 devlet memurluğuna gectim. 1993'te 24 yıl da 657 devlet memurlugum vardır. Toplam:28,5 yıl

Toplu emekli ikramiyesi ve maaş kaç yıl uzerinden yatar bilgilendiriseniz simdiden teşekkurler.

Cevap

Hem işçi olarak hem de Devlet Memuru olarak çalışan kişi emekli olduğunda emekli ikramiyesi kaç yıl üzerinden hesaplanır? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler olarak;

Emekli ikramiyesi memurluk hizmet sürelerinin karşılığı olarak, kıdem tazminatı da işçilik hizmet sürelerinin karşılığı olarak ödenir.

Hem işçilik hem de memurluk hizmet süreleri bulunanlara tüm hizmet süreleri üzerinden emekli ikramiyesi ödenebilmesi şartları bulunur. Şayet işçilik süresine de emekli ikramiyesi ödenmesi gerekiyorsa bu ödeme kıdem tazminatı hesaplanma sistemine göre değil emekli ikramiyesi hesaplanma sistemine göre ödenir. Yani memur olarak emekli ikramiyesi tutarı görev aylıkları esas alınarak hesaplanmadığından, işçi olarak kıdem tazminatı tutarından az olur.

Emekli ikramiyesi ödenmesi sisteminde, memurun derecesi, kademesi, göstergesi, ek göstergesi vb. gibi Sosyal Güvenlik Kurumu prim kesintilerine tabi tutulan matrah esas alınır. Hem 5434 e, hem de 5510 a tabi memurlarda bu sistem uygulanır.

İşçilik sürelerinin de emekli ikramiyesine dahil edilebilmesi için;

- İşçilik bitiminin kıdem tazminatına müstehak olunabilecek koşullarda olması gerekir. Bu koşullar 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmünde bulunur. Yani 8 Eylül 1999 tarihinden önce istifa edilmiş ise kıdem tazminatına hak kazanılmaz.

- Askerlik nedeni ile ayrılma durumu kıdem tazminatına hak kazandırır.

- Kamu işçisi iken aynı işyerine Kurumun kararı ile memur olarak geçiş yapılmışsa kıdem tazminatına hak kazandırma koşulları kapsamına girer.

- Emekli ikramiyesinde tam yıl koşulu bulunur. 1 tam yıldan az süreler 11 ay 29 gün bile olsa emekli ikramiyesinde bu küsuratlı süre hariç tutulur.

Bu açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şöyledir;

Kamu işyerinde sigortalı olarak çalıştıktan sonra aynı işyerine ara vermeden Kurum tarafından alınmış bir onay, sınav vb. gibi idari bir işlem sonucunda memur olarak kadroya geçmiş olma durumunuz var ise, toplam 28,5 yıl hizmetinizin sadece 28 tam hizmet yılına emekli olmanız halinde emekli ikramiyesi tutarının yatırılması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Emekli aylıklarınız ise 28,5 hizmet yılı üzerinden hesaplanarak ödenir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam