2011 yılında engelli işçi iken memur olan kişi, emeklilik sırasında işçilik sürelerine ikramiye alabilir mi?

15/11/2018 09:24:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben ilk SSK girişim 1996 yılı olmakla birlikte çeşitli işyerlerinde SSK'lı işçi olarak çalışmalarım olduktan sonra 2005 yılında kamuya kadrolu engelli statüde işçi olarak göreve başladım. 2011 yılında farklı kurumda yine engelli statüde vhki ünvanıyla memuriyete geçtim. Memuriyete geçerken kamu işçiliğimi istifa ile sonlandırdım ve tazminat ikramiye almadım. Hizmet birleştirmesi yaptım. 2011 yılına kadar 2233 gün ve bugüne kadarda 2900 günüm var yaklaşık. Benim sorum emekli olursam emekli ikramiyem ne olur, derece kademem 6/3. işçilikte ayrılırken alamadığım tazminat kamuda çalışmış olmama rağmen yandı mı? Yoksa oda eklenecek mi? Alacağım ikramiye nedir maaş en düşük memur maaşı onu biliyorum ama en önemli konu ikramiye. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz:

Kısa net bilgiler;

- 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk hizmetleri olanlara 5434 sayılı T.C.Emekli Sadığı Kanunu kuralları geçerli olur.

- Engellilik statüsünden işçi olarak başlanılma durumu memur olarak engelli olma hakkını da kazandırır. Yani 15 yıl hizmet, bu hizmete sigortalı hizmetlerde dahil edilerek engelli olarak aylık bağlanması mümkün olur.

- 2008 yılı Ekim ayından sonra memur olanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabi olurlar. Bu Kanunda ve 5434 sayılı Kanunda engelli aylığı olarak bir aylık ödenmez, ya emeklilik ya da yaşlılık aylığı olarak ödeme yapılır.

- Hem işçilik, hem memurluk hizmetleri olanların memurluk hizmetlerine emekli ikramiyesi alınabilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü kıyas alınır.

Yani, kıdem tazminatına hak kazanılma veya hak kazanılmama durumları memurluk hizmetleri için de geçerli olur.

- İşçi olarak kıdem tazminatı alınmamışsa, nedenine bakılması gerekir. İstifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmez, ancak istifa eden işçinin 8 Eylül 1999 öncesi başlayıp bu tarihten sonra istifa ettiğinde şayet 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günde primi yatmış hizmeti varsa kıdem tazminatı alır, yoksa alamaz.

- İşçi iken Kurum uygulamaları neticesinde aynı kuruma memur olarak atanmışsa yine kıdem tazminatı ödenmez, ancak memur olarak emekli olduğunda bu süresine emekli ikramiyesi alır.

- Özel sektör sigortalı süreler ikramiye de dikkate alınmaz, sadece resmi sektör sigortalı süreler emekli ikramiyesinde dikkate alınır.

- Ayrıca, Kanunla işçilikten memurluğa geçmiş ise bu durumlarda kanunlarda hüküm bulunur. Örnek 4 B li olarak sözleşmeli sigortalı olarak çalışanlardan isteyenler memur kadrosuna geçmişlerdir. 6495 sayılı Kanun, 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararname.

- 2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memur olanların emekli aylıklarında çalışma süreleri içerisindeki toplam kazançlar esas alınır ve ortalama bir aylık hesaplanır. Emekli ikramiyesinde ise 5434 sayılı Kanundaki esaslar uygulanır.

Bu açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz şöyledir;

1- 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra, son olarak sigortalı olarak çalışırken istifa ettiğiniz tarihte (8 Eylül 1999 tarihinden sonra) şayet sigortalılık süreniz 15 yıl ve toplam 3600 gün de primi ödenmiş hizmetiniz varsa bu sürelerinize kıdem tazminatı ödenmiş olması gerekir, şayet ödenmesi gereken kıdem tazminatı tutarınızı almamış iseniz bu şartlar dahilinde memur olarak emekli olduğunuzda emekli ikramiyesi alabileceğinizi, aksi halde alamayacağınızı değerlendirmekteyiz.

2- Sigortalı olarak çalışmakta iken Kanunla verilen bir düzenleme ile memurluğa geçmiş iseniz resmi sektör sigortalı sürelerinize emekli ikramiyesi alırsınız, aksi halde alamazsınız.

3- Resmi sektör sigortalı olarak çalışırken, aynı işyerinde memur olarak başlamanız halinde ikramiye alırsınız, ancak istifa edip farklı bir kuruma geçişte ikramiye alamazsınız.

4- Emekli aylıklarınız ancak emekli olduğunuzda yapılacak bir hesaplama olur, emekli ikramiyesi hesabı için de (belirttiğimiz açıklamalar dikkate alınarak sadece memurluk hizmeti veya tüm hizmetleriniz) sitemizde yer alan ikramiye hesaplama robotunu kullanabilirsiniz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam