Memurların 18 yaşın altında geçen sigortalı sürelerine emekli ikramiyesi verilir mi?

03/10/2019 10:29:00
Yazdır

Soru

Memurların 18 yaşın altında geçen sigortalı sürelerine emekli ikramiyesi verilir mi?

Cevap

2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinde Hizmet sürelerinin birleştirilmesinde Kurumlara tabi çeşitli işlerde çalışılmış sürelerin, aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla aylık bağlanmasına hak kazanıldığında birleştirileceği kuralı bulunmakta, 18 yaşın altında geçen sürelerin birleştirilemeyeceği hakkında bir kural barındırmamaktadır.

Sadece, 2829 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi Sigortalılık süresinin başlangıcını belirlemekte, 18 yaşından önce kurumlardan herhangi birine sigortalı olanların sigortalılık sürelerinin başlama tarihinin, 18 yaşını doldurdukları tarih kabul edileceğini açıklamaktadır. Bu kural ise, işçi olarak emekli olacakları ilgilendirmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu hükümleri de açıktır. Bu Kanunda 14 ve 15 yaş sınırı bulunmaktadır.

Değerlendirmemiz, 18 yaş altı kamu işyerinde geçmiş olan SSK.lı süreler memurluk süreleri ile birleştirilip aylık bağlanmasında ve 1475 sayılı iş kanunu madde 14 kurallarına uygun olması halinde de memurluk aylığı bağlanması sırasında emekli ikramiyesi tutarında değerlendirilmesi gerekir.

Şayet özel sektör ise, memurların emekliliklerinde özel sektör sigortalı süreler emekli ikramiyesinde değerlendirilmez, sadece aylık bağlama hizmet süresini artırır.

Bu soru 5,295 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam