2004 sigorta girişli, 2011 yılında memur olan % 45 engelli memur nasıl emekli olabilir?

18/01/2020 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhaba benim ilk defa 2004 yılında sigorta girişim var, 2011 yılında memur olarak atandım 2019 Nisan ayında rahatsızlığımdan dolayı %45 engel raporu aldım. Emekliliği hak edeceğim muhtemel tarih ne zamandır acaba

Cevap

Durumunuzu değerlendirmemiz;

2011 yılında memur olmanız nedeniyle 5510 sayılı Kanun hükümleri hakkınızda uygulanır.

Engelli emekliliğinde yaş grubu aranmaz.

Engelli emeklilikte engellilik oranı ile engellilik oranına göre sigortalılık süresi ve Sosyal Güvenlik Kurumu primleri yatırılmış hizmet süreleri esas alınır.

Sigortalılık süresinin başlangıcı ve hizmet sürelerinin toplamında sigortalı çalışmalar da esas alınır.

5510 a göre engelli aylığı adı altında bir ödeme şekli bulunmaz, engellilikten dolayı hak kazanıldığında yaşlılık aylığı adı altında aylık ödenir.

5510 a göre engellilikten dolayı yaşlılık aylığı kazanım şekli;

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca yetkilendirilmiş olan sağlık hizmet sunucularınca düzenlenen sağlık kurulu raporları incelenir ve memurun çalışma gücündeki kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde bu memurin en az 16 yıldan beri sigortalı olması ve 4320 günde hizmetinin olması halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

- Şayet çalışma gücündeki kayıp oranının % 40 ila % 49 arasında olması halinde ise memurun en az 18 yıldan beri sigortalı olması ve 4680 günde hizmetinin olması halinde yaşlılık aylığı bağlanır.

Ayrıca, memurun çalışma gücündeki kayıp oranının % 60 ve üzerinde olması halinde ise memur görevden önce rahatsızlığı olmaması kaydıyla malullük aylığından da yararlanabilir. Malullük aylığından yararlanmada sigortalılık süresi ve hizmet süresi açısından daha az bir süre aranır. Bu süre de en az 10 yıldan beri sigortalı olması ve toplamda 1800 gün hizmetinin olması gerekir. Şayet başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olması halinde ise 10 yıllık sigortalılık süresi aranmadan 1800 gün hizmet aranması yeterli olmaktadır.

Staj süresi hariç sigortalı olarak işe başlama tarihi sigortalılık süresi başlangıcı sayılır.

Görevde iken vergi indiriminden yararlanmak, emeklilikte memurlar için bir avantaj sağlamaz.

Bu bağlamda değerlendirmemiz;

% 45 oranında rahatsızlığınız şayet Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca kabul edilmesi halinde, 2004 yılı + 18 yıl = 2022 tarihinde sigortalılık süresi şartını yerine getirmiş olursunuz, bu tarihte 4680 gün hizmetiniz (memurluk ve sigortalı çalışmalarınız toplamı) olması halinde engelliliğinizden dolayı yaşlılık aylığı için müracaat edebileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Bu soru 6,759 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam