Memurun 'özel sektörde geçen süresi' emekli ikramiye hesabında dikkate alınır mı?

18/08/2021 09:55:00
Yazdır

Soru

İyi günler. 01.03.1979 yılında başladığım devlet memurluğundan 2021 Aralık ayında emekli olacağım. Memurluktan önce, 1974-1978 yılları arasında çalıştığım SSK'lı hizmetlerimi emekli sandığına bildirdim. Bu hizmetlerim için, tazminat alabilir miyim?

Cevap

4 yıl işçi hizmeti olan memur emekli olduğunda, bu sürelerine emekli ikramiyesi alabilir mi?

Memurun işçilik hizmetlerine ikramiye ödenmesinde bazı şartlar aranmaktadır.

Öncelikle özel sektörde geçen sigortalı süreler emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmaz, bu değerlendirmelerimiz tamamıyla kişilerin kamu sektöründe işçi statüsünde geçmiş olan hizmetleriyle alakalıdır.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanlar hakkında 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaya devam edilmektedir. Emekli ikramiyesi ödenmesi şartlarında da 5434 sayılı Kanunun 89 uncu madde hükmü uygulanmaktadır.

İşçi iken memurluğa geçenlerin işçi olarak geçen sürelerine karşılık emekli ikramiyesi alabilmesi için 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14 üncü maddesinde yer alan şartlar aranır.

Bu şartlar; İş Kanunu'nun 14 üncü maddesinde yer alan şartlara göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak çalışmaya başlayan ve bu tarihten önce istifa etme durumlarında kıdem tazminatı ödenmemektedir.

Kıdem tazminatı ödemesi yapılabilmesi için 8 Eylül 1999 tarihinden önce işçi olarak başlayanlar ve bu tarihten sonra istifa ettikleri tarihte 15 yıllık sigortalılık süresi bulunanlar kıdem tazminatı alabilmektedirler.

Memurlar, kamu işyerlerinde işçilikte geçen sürelerine memur olarak emekli olduklarında emekli ikramiyesi alabilirler. Yalnız ikramiye alabilmenin koşulları olarak:

İşçilikten ayrılırken 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen şartları taşımış olmaları ve bu şartları taşımakla birlikte kıdem tazminatı olarak herhangi bir tutarın alınmamış olması gereklidir. Yani, askerlik için ayrılma, emekliliğe hak kazanılma, kadınların evlendikten sonra 1 yıl içerisinde işten ayrılması, vefat, işveren tarafından haklı sebep olmadan işten çıkartılması gibi durumlar.

Ayrıca, işçi olarak çalışırken aynı işyerinde memur olarak göreve başlanılması durumunda emekli ikramiyesi ödenmesi için yine bazı şartların oluşması gerekir.

Genel olarak, aynı işyerinde işçi iken çalışanlar, aynı işyerinin açmış olduğu sınav, yönetim kurulu kararı vb. gibi işlemlerle memur olarak göreve başlayabilmektedirler. Bu şekilde atanabilmesi içinde işçiler istifa etmekten ziyade işverenler işçilerin çalışma sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilmektedirler. İstifa ettiklerinde işçilerin kıdem tazminatı hakları şayet 1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesindeki kurallara girmiyorsa ödenmemektedir. Ancak, işverenler memur ataması yapabilmesi için işçilerin sözleşmelerini fesh etmek durumunda kalacaklarından, işçilikte geçen sürelerine emekli olduklarında emekli ikramiyesi ödenebilmesi hakkı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda olanların işçilik sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Yine, işçi olarak çalışırken işyeri dışında başka bir işyerinde göreve başlanılması halinde ise emekli ikramiyesi ödenmez.

İşçiler çalıştıkları işyerinden başka bir işyerinin açmış olduğu sınav vb. gibi işlemler neticesinde memur olarak göreve başlamışlarsa işçilikten istifa etmek suretiyle ayrılmış olacaklardır ve şayet istifa nedeni de 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kurallara giriyorsa kıdem tazminatı alabileceğini, aksi halde memurluğa geçtikten sonra memurluktan da emekli olması halinde bu sürelerine karşılık herhangi bir tutar alamayacağını değerlendirmekteyiz.

Bu açıklamalar çerçevesinde durumunuzu değerlendirdiğimizde,işçi olarak çalışmalarınız özel sektörde ise emekli ikramiyesi hesaplanmasında bu süreleriniz dikkate alınmaz.

Kamu sektöründe geçen süre ise;

- 8 Eylül 1999 öncesinde işçi olarak başlamış olduğunuz ve yine bu tarihten önce bu çalışmalarınızın bitmesi istifa etmeniz suretiyle gerçekleşmişse emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmayacağını,

- Şayet, 1978 yılında işçi olarak çalıştığınız işyerinde, aynı kamu sektör işyerinin işlemi sonucunda memur statüsüne geçirilmiş ve kıdem tazminatı almamış iseniz emekli ikramiyesi alabileceğinizi,

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam