Yurtdışından şahsen özel burs sağlayana aylıksız izin verilir mi?

06/05/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

Değerli memurlar net yöneticileri öncelikle böyle güzel bir site hazırlayıp bizlere sunduğunuz için çok teşekkür ederim... Benim sorunum yurtdışı ile ilgili. Kendim bir araştırma enstitüsünde çalışmaktayım. Geçenlerde Amerika'dan 2 yıllık süreyle bir uzmanlık konusunda burs teklifi geldi. Konuyu araştırdım. Yurtdışı görevlendirmeler Başbakanlıktan alınan müsade ile bir yıl öncesinden belirlendiği için görevli gitmemin mümkün olmayacağı söylendi. Ancak ücretsiz izinli olarak gidebileceğim söylendi. Burada sizden öğrenmek istediğim 2 yıl süreyle bağlı bulunduğum bakanlık bana ücretsiz izin verebilir mi? Ücretsiz izinler en fazla ne kadar süreyle verilebilir. Beni çağırdıkları burs normalde parayla gitmek isteseniz devlete maliyeti yaklaşık 200 bin dolar. Ben kendi imkanlarımla bu fırsattan devletim adına yararlanacağım. 2 yıl süreyle ücretsiz izin alabilir miyim? Cevaplayabilirseniz çok memnun olacağım. saygılar....

Özet: Devlet memurunun şahsen özel burs sağlaması halinde izin verilmesi...

Cevap

657 sayılı Devlet memurları Kanununda, Devlet memurlarının mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere gönderilmesi 78 ve 79 uncu maddelerde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Mezkur Kanunun 78 inci maddesinde:
"Mesleklerine ait öğrenimi bitirerek Devlet memurluğuna alınmış ve asli memur olarak atanmış olanlardan mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgilerini artırmak veya staj yapmak üzere dış memleketlere:
a) Kurumlarınca açılacak seçme veya yarışma sınavlarında başarı gösterenlere,
b) Dış burslara dayanılarak gönderilenlere,
iki yıla kadar ayrılma müsaadesi verilebilir.
Gerekirse bu süre en çok bir kat uzatılabilir."
hükmü,

"Bilgilerini Artırmak İçin Yabancı Memleketlere Gönderilenlerin Hak ve Yükümlülükleri" başlıklı 79 uncu maddesinde;
"78 inci maddede yazılı olanlar kadrolarında bırakılırlar. Kadro karşılığı sözleşme ile istihdam edilenlerin sözleşmeleri devam eder ve (Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenler hariç) aylık ve diğer her türlü ödemeleri ile sözleşme ücretlerinin kanuni kesintilerinden sonra kalan net tutarının % 60'ını kurumlarından alırlar. Bunların kademe ilerlemesi; emeklilik ve diğer bütün hakları ve yükümlülükleri devam eder. İzin bitiminde yol süresi hariç 15 gün içinde görevlerine dönerler. Bunlardan kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi uygun görülenlerin bu süreleri keseneklerinin ve karşılıklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
Kurumlarınca gönderilenlere, gittikleri ülkelerde sürekli görevle bulunan ve dokuzuncu derecenin birinci kademesinden aylık alan meslek memurlarına ödenmekte olan yurtdışı aylığının 2/3’ü ödenir. (Değişik cümle: 17/09/2004 - 5234 S.K./1. md.) Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler ile Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen kontenjan dışında gönderilenler hariç olmak üzere, burslu gidenlerin aldıkları burs miktarları bu miktarın altında ise aradaki fark kurumlarınca kendilerine ayrıca ödenir.
Bu suretle yapılacak fark ödeme, her türlü vergiden müstesnadır.
Sürelerinin bitiminde görevlerine başlamayanlar çekilmiş sayılırlar. Bu suretle çekilmiş sayılanlar aylık ve yol giderleri de dahil olmak üzere kendilerine kurumlarca yapılmış bulunan bütün masrafları iki kat olarak ödemeye mecburdurlar.
Görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden ayrılanlar veya bir ceza sebebi ile memurluktan çıkarılmış olanlar mecburi hizmetlerinin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı iki kat olarak ödemek zorundadırlar."
hükmü ve

"Bilgilerini Artırmak Üzere Dış Memleketlere Gönderilme Esasları" başlıklı 80 inci maddesinde ise,
"Ek fıkra: 17/09/2004 - 5234 S.K./1. md.) Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kendilerine maaşsız izin verilenler dışında her yıl yurt dışına gönderilebilecek Devlet memurlarının kurumlar itibarıyla sayıları, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir.
MİT mensupları hakkında yukarıdaki esaslar, Başbakan tarafından onaylanacak bir talimatla belirtilir."
hükmü,
yer almaktadır.

Yukarıda yer alan maddelerin son ikisinde "şahsen özel burs sağlayan" ibaresi geçmektedir. Bu ibare şahsen özel burs sağlayanlara aylıksız izin verilebileceğini öngörmektedir. Belirtilen mevzuat çerçevesinde şahsen özel burs sağlayan devlet memurlarına idare takdir çerçevesi içinde 2 yıla kadar aylıksız izin verilebilir ve bu süre bir katına kadar artırılabilir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam