Yabancı ülke devlet okulundan burs alan kişi ücretsiz izin alabilir mi?

27/09/2005 00:00:00
Yazdır

Soru

İyi Çalışmalar; Bir devlet okulunda 6 yıldır İngilizce öğretmeni olarak çalışmaktayım. İngiltere'den özel bir şahıstan orda eğitim öğretimim konusunda burs buldum. Daha önce sitenizde bu durumda olanlar 10 yılı doldurmasalar bile ücretsiz izin alabilirler diye okumuştum. Bu durumu il milli eğitime sordum ama onlar da bilmiyorlar. Ücretsiz izin almam için ne tür belgeler hazırlamam ve İngiltere'den bana hangi belgelerin gelmesi gerekiyor. Ve en çok ne kadar sürelik ücretsiz izin alabilirim.

Cevap

Devlet memurları Kanunun 108 inci maddesinin 2 nci fıkrasında "Devlet memurlarına on hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz." hüküm uyarınca on hizmet yılını dolduran devlet memurları mazeret aranmaksızın 6 aya kadar aylıksız izin verilmesi mümkündür.

Diğer taraftan, Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğe 13/4/ 2005 tarih ve 2005/8831 sayılı Bakanlar Kururlu Kararı ile eklenen Ek 1 inci Maddede "Şahsen özel burs, memurun şahsi girişimleri sonucunda;
a) Yükseköğretim Kurulunca yabancı memleketlerin uygun görülen üniversite, yüksekokul, enstitü, eğitim merkezleri ve diğer öğretim kuruluşlarından veya Başbakanlıkça uygun görülen yurt dışındaki dernek, vakıf veya meslek teşekkülü niteliğindeki kuruluşlardan,
b) Uluslararası resmi kuruluşlardan,
bu Yönetmeliğin amacına göre temin ettiği burslardır.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara iki yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Gerekirse bu süre bir katına kadar artırılabilir.
Şahsen özel burs sağlayan memurlara, burs verilme konusuyla ilgili dalda dört yıllık yüksek öğrenim görmüş olması kaydıyla, bu Yönetmeliğin 6, 8, 10, 11, 18, 19, 21 ve 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır.
" hükmü yer almaktadır.

Anılan Bakanlar kurulu Kararı 14/06/2005 tarih ve 25845 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmış bulunmaktadır. Söz konusu düzenleme ile yurt dışına şahsen özel burs sağlayanların gidişine ilişkin düzenlemeler açıklığa kavuşmuştur. Düzenleme ile şahsen özel bursun hangi kurum ve kuruluşlardan sağlanacağı ve ilgililerin yönetmeliğin hangi hükümlerine uyacakları belirtilmiştir.

Yönetmeliğin tamamı buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şahsen özel burs sağlamaya ilişkin ise daha önce iki haber yaptık. Birincisi için buraya ikincisi için şuraya tıklayınız.

Devlet memurunun 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi hükmü uyarınca on yılını doldurması halinde yada 78 ve 79 uncu madde hükümleri uyarınca yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmeliğin ek 1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlardan burs temin etmeniz ve Yönetmelikte belirtilen diğer hükümleri taşımanız halinde aylıksız izin verilebilecektir.

Ancak şu husus gözden kaçırılmamalıdır. Her iki düzenlemede "verilebilir" ifadesini kullanmıştır. Yani idarenin taktir hakkı bulunmaktadır. Ancak, idare bu taktir hakkını kullanırken kamu yararı ve hizmet gereği ilkelerine dayanmalıdır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam