Yabancı uyruklu eş için aylıksız izin alınabilir mi?

10/08/2006 00:00:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Benim durumum: 8 yıllık devlet memuruyum. Yabancı uyruklu diplomat eşimin başka bir ülkeye görev ataması gerçekleşti. Memuriyetten istifa etmeden ücretsiz izin almak istiyorum.
Sitenizde yer alan 657 Devlet Memurları Kanunu'nun izinler ile ilgili bölümlerini okudum. Orada böyle bir ibare var ama eşimin Türk diplomat olmaması, bu haktan yararlanabileceğim anlamına gelir mi? "Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi çerçevesinde, görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır."
Şimdiden ilginiz ve başarılı siteniz için teşekkür ederim.

Cevap

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir.
Mezkur kanunda;Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.

Söz konusu 657 sayılı Kanunun anılan 108 inci maddesinde "...
Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi çerçevesinde görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır..."denilmektedir. Belirtilen maddenin bu fıkrası hükmü yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurun memur eşleri ile sürekli veya geçici görevle atanan Devlet memurlarının memur olan eşlerine aylıksız izin verilmesine ilişkin bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alma başlıklı 77 nci maddesinde "Yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda, kurumlarının muvafakatı ile görev alacak memurlara ilgili Bakanlığın teklifi ve Başbakanın izni ile (her üç yılda bir Başbakanın izni alınmak kaydıyla) memuriyeti süresince toplam yabancı memleketlerde on yıla, uluslararası kuruluşlarda yirmibir yıla kadar maaşsız izin verilebilir.
Yukarıdaki fıkraya göre izin alan memurların kadro ile ilişkileri devam eder ve yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda görevde geçen süreler için emeklilik hakları 5434 sayılı Kanunun 31 inci maddesi hükümlerine uyulmak kaydı ile saklı kalır.
Bu kimselerin görevlerine dönmek istemeleri halinde; bu Kanunun sınav veya seçme ile ilgili hükümleri dikkate alınmak suretiyle, yabancı memleketlerde veya uluslararası kuruluşlarda geçirdikleri hizmet sürelerinin her yılı bir kademe ilerlemesine ve her 3 yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde ve boş kadro bulunduğu takdirde değerlendirilir
."hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde;
1-Başka bir ülke sefaretinde çalışan yabancı uyruklu eşin başka bir ülkeye atanması sebebiyle memur olan eşe aylıklı veya aylıksız izin verilmesini sağlayıcı bir düzenleme bulunmamaktadır.

2-Eşinizin atanmış olduğu memlekette bulunan uluslar arası kuruluşta veya bu memlekette bir iş bulmanız halinde, 657 sayılı Kanunun mezkur 77 maddesi hükmüne istinaden aylıksız izin alınması mümkün bulunmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam