Uzman doktorun nöbet izni nasıl hesaplanır?

19/03/2007 17:54:00
Yazdır

Soru

Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı olarak ....Yıl Devlet Hastanesi'nde çalışmaktayım. Her ay 1?2 uzman tabip nöbeti tutmaktayım. İdareye "nöbet ücreti yerine, nöbet izni kullanmak istiyorum" diye dilekçe verdim. Kabul edildi ancak ne kadar izin kullanacağımı bilemediler. 16 saatlik bir nöbetin (hafta içi) nöbet izni ve 24 saatlik bir nöbetin (hafta sonu) nöbet izni ne kadardır? Nöbet iznini nöbetin çıkış günü mü kullanmak zorundayım yoksa benim için uygun bir günde kullanabilir miyim?
Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Saygı ve sevgilerimle...

Cevap

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 178/B maddesinde kurumların gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabileceklerini, bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verileceği, ancak, bu suretle verilecek izinin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabileceği hüküm altına alınmıştır. Diğer taraftan Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2. maddesinde sağlık personelinin haftalık kanuni çalışma süresinin 45 saat olduğu, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin 37. maddesinde yataklı tedavi kurumlarında hizmetlerin 24 saat kesintisiz devam edeceği hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümler doğrultusunda; sağlık personelinin normal mesaileriyle birlikte nöbetleri de dikkate alınarak yapılan toplam mesainin belirlenmesi gerekir. İkinci aşamada da kanunen aylık yapılması gereken mesai yapılan fiili mesaiden düşülerek fazla mesai bulunur (haftalık 45 saat günlük 9 saatten). Personelin yaptığı bu fazla mesainin her 8 saati için bir gün izin verilir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sağlık hizmetlerinde hizmetlerin 24 saat esasına göre yürütülmesi esastır. Sağlık personelinin yerine getirdiği nöbet hizmeti için örneğin soruda belirtildiği gibi hafta içi yerine getirilen 16 saatlik bir nöbet için DMK nun 178/B maddesine göre her 8 saati için bir gün hesabıyla nöbet izni verilmesi söz konusu olmayacaktır. Çünkü yerine getirilen bu nöbetin henüz fazla çalışma olduğu belli değildir. Yapılan fazla çalışma ancak aylık olarak personelin yaptığı toplam mesainin belirlenerek kanuni çalışma süresinin toplam mesaiden düşülmesiyle bulunacaktır. Bu şekilde belirlenen fazla çalışmanın her 8 saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek personele izin kullandırılacaktır. Diğer taraftan bu şeklide hesaplanacak izinlerin ancak 10 günlük süresinin yıllık izinle birleştirileceği hüküm altına alınmıştır.

Personelin bu şekilde belirlenen fazla mesai izinlerinin ne zaman kullandırılacağı iş yükü, personel durumu vb. faktörler dikkate alınarak idare tarafından belirlenecektir. Elbette ki burada izin kullanacak personelin isteği dikkate alınacaktır.

Diğer taraftan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme yönetmeliğinin 41. maddesinde gece nöbet tutanlara ertesi günü görev verilmeyeceği, diğer taraftan hafta tatillerinde ve resmi tatil günlerinde nöbet tutanlara hafta içinde hizmeti aksatmamak şartıyla nöbet süresi kadar izin verileceği belirtilmiş olup, bu şekilde nöbet tutan personelin dinlenmesine imkân sağlanmıştır.

Bu soru 23,604 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam