4/B'li personel 4483 sayılı Kanun kapsamında mıdır?

16/09/2007 12:59:00
Yazdır

Soru

5393 sayılı Belediye kanununun 49 mad. göre sözleşmeli personel çalıştıran belediyelerde ki bu personelin 657 sayılı kanunun 4/B maddesinde belirtilen sözleşmeli personel gibi işlem görmektedir. Bu personelin sosyal güvenlik kesintisi de Sigortaya yapıldığını biliyorum, ayrıca Devlet Personel Başkanlığının da bu personel için sicil not sisteminin uygulanamayacağı konusunda görüşünün olduğunu biliyorum. Bütün bunlardan sonra benim sorum, belediyelerde 5393 sayılı yasanın 49. maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personelin soruşturma usulünün nasıl ve hangi mevzuata göre yapılacağıdır, bu personel 4483 sayılı yasaya göre mi soruşturulacak yoksa genel hükümlere göre mi soruşturulacak?

Cevap

02/12/1999 tarih ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde "Bu Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır.
Görevleri ve sıfatları sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usullerine tabi olanlara ilişkin kanun hükümleri ile suçun niteliği yönünden kanunlarda gösterilen soruşturma ve kovuşturma usullerine ilişkin hükümler saklıdır.
Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali genel hükümlere tabidir.
Disiplin hükümleri saklıdır.
765 sayılı Türk Ceza Kanununun 243 ve 245 inci maddeleri ile 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 154 üncü maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında açılacak soruşturma ve kovuşturmalarda bu Kanun hükümleri uygulanmaz."hükmü yer almaktadır.

4483 sayılı Kanun;
1- Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin,
2- Genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden,
3-Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin,
4-Görevleri sebebiyle işledikleri suçlar,
hakkında uygulanır.

657 sayılı Devlet memurları Kanunun 4 üncü maddesinde (B) bendinde "Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....)(1) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir. (2)(3)
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır." tanımlanan sözleşmeli personelin, yürüttüğü hizmetin genel idare esasına göre yürütülen asli ve sürekli bir görev olduğunun kabulü mümkün bulunmamaktadır.

Çünkü 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendinin 1 inci fıkrasında "Bu Kanun, Devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürüttükleri kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevleri ifa eden memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlar hakkında uygulanır." hükmü yer almaktadır. Genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli görevler memurlar eliyle görülmesi yasal bir zorunluluktur.

5393 sayılı Belediye kanununun 49 maddesine göre sözleşmeli personel olarak istihdam edilen ve haklarında sözleşmeli personele ilişkin mevzuat uygulananların, 02/12/1999 tarih ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 2 nci maddesi kapsamında olmadığı değerlendirilmiştir.

Bu soru 46,244 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam