Belediyeler, hiçbir gerekçe belirtmeksizin 4/B'linin sözleşmesini fesih edebilir mi?

30/09/2007 23:04:00
Yazdır

Soru

Ben 15 MART 2007 tarihinde belediyede sözleşmeli personel olarak işe başladım. 19 EYLÜL 2007 tarihinde ise bana belediye başkanı hiç bir sebep göstermeksizin işten çıkardığını beyan etti benim gibi belki nice insanlar vardır. Acaba biz böyle siyasi kurumlarda her gelen bizleri işte mi çıkaracak. Yoksa bizlerinde bilmediğimiz bir hakkımız var mı? Buna cevap verirseniz çok sevinirim iyi çalışmalar.

Cevap

Bilindiği üzere, 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesinde sözleşmeli personel istihdamına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Mezkur maddenin 5 inci fıkrasında "Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilir." denilmektedir.

657 sayılı Kanunun 4. maddesinin B bendi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin özlük hakları, 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları ile belirlenmiştir.

Belediyelerin sözleşmeli personel alma yetkisi kimleri kapsıyor?

Belediyeler 5393 sayılı Belediye Kanunun 49 uncu maddesi uyarınca istihdam ettikleri sözleşmeli personelin sözleşmelerini hizmet gerekleri ve kamu yararı gözetmek suretiyle fesh etmeleri mümkündür. Ancak, belediyelerin hiçbir gerekçe belirtmeden sözleşmenin fesh edilmesi doğru değildir. Konuya ilişkin daha önce yayımlamış olduğumuz ayrıntılı haber ve mahkeme kararı için bakınız.

Sebep Göstermeksizin 4/B'linin Sözleşmesi Fesh Edilemeyecek

5393 sayılı Kanuna tabi belediyedeki sözleşmeliler, askerlik dönüşü göreve başlatılır mı?

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde;
İdarenin hiçbir sebep belirmeksizin sözleşmenizi fesh etmesini doğru bulmuyoruz. Hakkınızı yargı yolu ile korumanızı tavsiye ediyoruz. Mahkemenin lehinize sonuçlanacağını ümit etmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam