Memur, yıllık izinde iken, annesi vefat ederse, yıllık izni kesilir mi?

25/10/2007 11:18:00
Yazdır

Soru

Memur yıllık izinde iken annesi vefat eden devlet memurunun yıllık izin işleyişi nasıl olur? Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Mazeret iznini düzenleyen 104 üncü maddesinin (C ) bendinde "Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir." hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümde söz konusu izin memurun talebine bağlanmış olup, bu izin, idarenin takdir yetkisi bulunmayan izindir.

Yıllık izin memurun dinlenmesi ve daha verimli çalışmasını temine yönelik bir izin olduğu unutulmamalıdır.

Rahatsızlanan memurlara verilecek hastalık izinlerine ilişkin düzenlemelere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hastalık izni başlıklı 105 inci, iyileşme halinde göreve dönüş başlıklı 106 ncı ve raporları verecek hekim ve sağlık kurulları hakkında yönetmelik başlıklı 107 nci maddelerinde düzenlenmiş bulunmaktadır.

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim Ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin "Yıllık İzinde Hastalanma Hali" başlıklı 6 ncı maddesinde "Yıllık izinlerini kullanırken hastalanan memurlar hastalık izinlerini ve kullanmakta oldukları yıllık izinlerinin kalan kısmını bulundukları yerde geçirerek görevlerine başlarlar.

Hastalık izinlerinin süresi kullanmakta oldukları yıllık izin süresinden fazla olan memurlar hastalık izinlerinin bitiminde görevlerine başlarlar.

Bunların hastalanmaları sebebiyle kullanamadıkları yıllık izinlerinin süresi 657 sayılı Kanunun değişik 102 nci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanır ve bu süre aynı Kanunun 103 ncü maddesine göre kullandırılır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde;
1-Yıllık izinde iken annesi vefat eden devlet memurunun müracaatı üzerine 5 günlük mazeret iznin verilmesi yasal zorunluluktur.
2- Mazeret izni sebebiyle kullanamadığı yıllık izninin ise idarece iptal edilmek suretiyle, kullanamadığı yıllık izinlerin hastalık izinlerinde olduğu gibi 657 sayılı Kanunun değişik 102 nci maddesi göz önünde bulundurularak hesaplanması ve bu sürenin aynı Kanunun 103 ncü maddesine göre kullandırılmasının mevzuata aykırı bulunmadığı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam