5 yıldan fazla hizmeti olan 4/B'li personelin, ücreti artar mı?

08/11/2007 17:14:00
Yazdır

Soru

Manavgat Devlet Hastanesinde 4/B Sözleşmeli Pozisyonunda diş hekimi olarak çalışmaktayım. Daha önce kadrolu olarak çalışmaktaydım. 14 Ekim 2007 tarihinde 5 yılım doldu. 4/B kadrosunda çalışanların 5. yılda maaşlarında artma olması gerekirken çalıştığım hastanenin mutemetliğinden bu konuda bilgilerinin olmadığı cevabını aldım. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim...
İlginiz için teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır."hükmü yer almaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Diğer taraftan, 13/12/1983 tarih ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye 20/10/2005 tarih ve 5413 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile eklenen ek 3 üncü madde "Kadrolu istihdamın mümkün olmadığı hallerde, ücretleri döner sermayeden veya merkezî yönetim bütçesinden karşılanmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda çalıştırılmak üzere merkezi sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Ancak bu maddeye göre diş tabibi ve eczacı unvanlarında çalıştırılacak personel merkezî sınav sonuçlarına bakılmaksızın kura ile yerleştirilir. Bu şekilde sözleşmeli olarak çalıştırılan personele, aynı birimde aynı unvanlı çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali kadrolu personel esas alınarak görev yaptığı birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuat dahilinde nöbet ücreti ödenir ve ek ödeme yapılabilir. Bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez." hükmü ile Sağlık Bakanlığında 4/B sözleşmeli sağlık personeli istihdamı yapılmaya başlanılmıştır. Anılan madde 28/6/2006 tarih ve 5528 sayılı Kanunun 3 maddesinde yapılan ilave ile belirtilen son şeklini almış bulunmaktadır.

4/B'li Sağlık Personelinin Ücreti Öğrenime Göre Belirlenecek

4/B'li sağlık personeli ne kadar maaş alacak?

Söz konusu hükümler uyarınca Maliye Bakanlığınca 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 24 maddesi uyarınca vize edilen ücret çizelgesine bakıldığında, kurumda bu statüde geçen hizmet sürelerine göre belirlenebilecek azami brüt ücretler; "5 yıldan az olanlar", "5 yıldan 10 yıla kadar olanlar", "10 yıldan 15 yıla kadar olanlar", "15 yıldan 20 yıla kadar olanlar" ve "20 yıldan fazla olanlar" olarak belirlendiği görülecektir.

Ücret skalasında yer alan "bu statüde geçen hizmet sürelerine göre belirlenebilecek azami brüt ücretler" ifadesi dolaysıyla, kamuda veya özel sektörde geçen hizmetler esas alınarak, ücretinizin yükseltilmesi mümkün görülmemiştir. Zira madde metni bu statğ demekte ve memurluğu kapsam dışında bırakmaktadır.

Ancak, ücret cetvelinde yer verilen söz konusu ifadenin çıkarılması yerinde olacaktır. Çünkü kişi mesleğini 4/B sözleşmeli olmaksızın farklı statülerde bir başka deyişle sözleşmeli, memur veya işçi statüsünde ifa etmiş olabilir. Ülkemizde istihdam şekilleri çok farklılaşmış ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Amaç 4/B sözleşmeli personele kişinin tecrübesine bağlı olarak ücret belirlemekse, kişinin mesleğini hangi statüde ifa ettiğinin önemi yoktur, mesleğini icra etmesinin önemi vardır.

En kısa zamanda bu hususta düzenleme yapılmalıdır. Cetvelden, belirtilen ifadenin çıkasılması ve hizmet kavramına yukarıdaki bağlamda yeni bir tanım getirilmesiyle, personelin mağduriyeti giderilmiş olacaktır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam