4/B'li ile sözleşme imzalanırken, sözleşme masrafı alınabilir mi?

16/01/2008 00:42:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkililer 4 /B'lilerin yeni sözleşme döneminde adına sözleşme bedeli dedikleri bir kesinti yapılıyor bu kesintinin yasal dayanağı nedir lütfen bizi aydınlatır mısınız?

Böyle bir kesinti yasalımıdır? Yasalsa gerçek adı nedir?

Her yılsonunda, 4/B statüsünde çalışan personelle yapılan hizmet sözleşmesi için bir sözleşme masrafı çalışandan istenebilir mi? Çalışan böyle bir para vermesi gerekiyorsa ne kadarını ücretli vermesi gerekir? Teşekkür ederim.

Cevap

488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1 ve 2 nci fıkralarında "Bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar Damga Vergisine tabidir.
Bu Kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade eder." hükmü yer almaktadır.

Kanuna ekli Damga Vergisine Tabi Kağıtları düzenleyen (I) SAYILI TABLO'nun I. Akitlerle İlgili kağıtlar bendinin "1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler" fıkrasının (a) alt bendinde "Belli parayı ihtiva edenler (binde 7.5)" ifadesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat uyarınca; idare ile kişi arasında yapılan bir mukavele(sözleşme) istihdam edilen 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin B bendi uyarınca sözleşmeli personelin söz konusu sözleşmelerinden de yapılan her sözleşeme dönemi için (binde 7.5) damga vergisi kesilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.

Miktar yıllık sözleşme tutarının (binde 7.5)dur. Yıllık 10 bin YTL tutan bir sözleşme için 75 YTL'dir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam