4/B'liden 6 soru ve 6 cevap

28/07/2008 22:32:00
Yazdır

Soru

İyi günler. Ben de 4/B furyasında sürüklenip gün güne sinir krizleri geçirmeye yaklaşan biri olarak merak etiğim bazı şeyleri sormak istiyorum. Öncelikle;
1. sorum şu: sözleşmeliler için bir yaştan sonra çalışama gibi durum var mı? Atıyorum 50 yaşına gelince sen daha çalışamazsın derler mi?
2. Sorum: sözleşmeliler emekli olduklarında ya da işten çıkarıldıklarında kıdem tazminatı ve/veya ihbar alır mı?
3. sorum dışarıdaki özelde çalışmalar ve sözleşmeli çalışılan zamanın toplamı 5 yıl olunca maaş artar mı? Bu sürenin dolması için askerlik de katılabilir mi (uzun dönem asteğmen olanlar için)
4. sorum ben karayollarında sözleşmeliyim ve yükselme şansım nedir. Şef, md yrd. veya müdür olabilir miyim?
5. son soru olsun; Verilecek olan zamların farkı sözleşmelilere de verilecek mi ve de ağustosta yapacağız dedikleri 50 ytl 75 ytl 100 ytl neyse artık denge farkları bizlere de verilecek mi?
6.Bu kesin son sorum; kadroya geçme için yapılan çalışmalar vardı. Bu ne durumda geçebilecek miyiz? herkese iyi çalışmalar. Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Sözleşmeli personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır."
hükmü yer almaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İş sonu tazminatına ilişkin düzenlemelere Söz konusu Esasların 7 inci maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatlarında sözleşmeli olarak çalıştırılan yabancı uyruklu personel ile haftalık çalışma saati süresi 40 (kırk) saatin altında bulunan personel (Ek: 05/06/2006-2006/10557 K.) (Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme ile çalıştırılacak öğretmenlerde 40 saat şartı aranmaz) hariç olmak üzere, en az 2 hizmet yılını tamamlayanlardan;
a) 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince malûllük veya yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması,
b) Hizmetlerine gerek kalmadığı için sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi,
c) İstihdamına ilişkin mevzuatında yer alan hükümler uyarınca ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi,
d) İlgilinin ölümü,
hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, görev yapmakta olduğu pozisyon unvanı itibariyle, Devlet Memurları Kanununa göre girebilecekleri hizmet sınıfındaki aynı veya benzeri kadro unvanı esas alınarak hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personele 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını geçmemek üzere, çalışılan her tam hizmet yılı için ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı aylık brüt ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.
Bu tazminatın ödenmesinde; daha önce iş sonu tazminatı, ikramiye ve kıdem tazminatı ile benzeri ödemelerde değerlendirilmiş süreler dikkate alınmaz. İş sonu tazminatı ödemesinde dikkate alınmış süreler kıdem tazminatı ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uyarınca ödenecek ikramiye hesabında değerlendirilmez. Ölüm halinde, yukarıdaki fıkra uyarınca hesaplanacak tutar, ölenin kanuni mirasçılarına ödenir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının yurt dışı teşkilatlarında sözleşmeli olarak çalıştırılan yabancı uyruklu personelden; hizmetlerine gerek kalmaması veya yaş haddi nedenleriyle sözleşmesi fesh edilen veya yenilenmeyenler, yerel sosyal güvenlik mevzuatına göre emeklilik, malûllük veya ölüm nedeniyle ayrılanların iş sonu tazminatı konusunda, yerel mevzuata uyulmasının zorunlu olmadığı durumlarda, Dışişleri ve Maliye Bakanlıklarının uygun görüşleri alınmak koşulu ile sözleşmelere hüküm konulabilir. Ancak bu yolla ödenecek iş sonu tazminatı tutarı aralıksız olarak çalışılan her tam yıl için son aylık sözleşme ücretinin %50'sini geçemez. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.
Bu statüde çalışanların sözleşme koşullarına uymaması nedeniyle kurum tarafından, sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından, sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi hallerinde, iş sonu tazminatı ödenmez.
İş sonu tazminatı ödemelerinde emsal belirleme hususları ile uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
" denilmektedir

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1- Sözleşmeli personelin, belirli bir yaştan sonra sözleşmesinin fesh edilmesine dair düzenleme bulunmamaktadır. İdare haklı sebebe binaen her zaman sözleşmeyi fesh eedebilir. Ancak, sebep söstermeksizin 4/B'linin sözleşmesi fesh edemez. Detaylı bilgi için tıklayınız.

2- Sözleşmeli personelin emekli olması veya sözleşmesinin fesh edilmesi halinde belirtilen Esasların 7inci maddesi hükmü çerçevesinde iş sonu tazminatı alma hakkı bulunmaktadır. Konuya ilişkin daha önce yayımlanan ayrıntılı haber için bakınız.

3- 5 yıl ve daha fazla hizmet için daha önce yayımlanmış olan haber için tıklayınız.
Sözleşmeli personelin tecrübesine bağlı olarak farklı ücret skalası uygulanabilmektedir.

4- Sözleşmeli personelin Şef, müdür yardımcısı veya müdür unvanlı Memur kadroları için açılan görevde yükselme sınavlarına girmeleri mümkün bulunmamaktadır.

5- Denge tazminatından Sözleşmeli personel faydalanabilmektedir. Yeni yapılan düzenlemede aksine bir düzenleme de yer almamaktadır. Yayımlanacak Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde 4/B li sözleşmeliler de denge tazminatında yapılan iyileştirmeden faydalanabileceklerdir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

6- 4/B sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ancak kanuni bir düzenleme ile gerçekleştirilebilir. Bu hususa ilişkin tasarıya ulaşılamamıştır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam