Hangi unvanlarda çalışan 4/B'liler ek ödeme almaz?

28/09/2008 00:01:00
Yazdır

Soru

... il özel idaresinde 4 B li sözleşmeli personel olarak çalışmaktayım. Yapılan ek ödemeden faydalanamadım. Ama belediyelerde çalışan aynı kadrodaki kişiler bu ek ödemeden faydalandılar. Bu ek ödemeden il özel idarede çalışan 4 B li sözleşmeli personellerin faydalanıp faydalanamayacağı hususunda bilgilendirmenizi rica ederim.

Cevap

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesinde 5793 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yapılan düzenleme sonucunda memura ek ödeme yapılması hükmü yer almaktadır.

375 sayılı K.H.K. ek 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsam maddesidir. Yani hangi kurumlarda çalışan personelin ek ödeme alabileceği bu maddede yer almaktadır. "İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları mahallî idare birlikleri", bu kapsam maddesinde sayılmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan, mezkur Maddenin 10 uncu fıkrasında "Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmak üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele birinci fıkrada belirlenen tutarı aşmamak üzere ve bu madde hükümleri çerçevesinde, statüleri ve kurumları dikkate alınarak ödeme yapıp yapmamaya, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin yapılacak ek ödeme tutarını belirlemeye, ücretleri Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenenler için bu Kurul, diğerleri için Bakanlar Kurulu yetkilidir. Ek ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz." hükmü yer almaktadır.

Diğer 10. maddeye dayanılarak bir bakanlar kurulu kararı yürürlüğe konulmuştur. "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Karar"ın 5 inci maddesinin 1 inci fıkrası şu şekildedir:

"5 - (1) 9/6/2006 tarihli ve 2006/10603 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Kararın 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Kadro karşılığı istihdam edilen sözleşmeli personel, sözleşme ücretleri 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3 üncü maddesinin ikinci fıkrası kapsamında belirlenenler, idarelerin yurt dışı teşkilatlarında istihdam edilenler ile ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar hariç olmak üzere;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelden ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan kamu idarelerinde istihdam edilenler ile diğer sözleşmeli personelden ekli (II) sayılı Cetvelde yer alan kamu idarelerinde (belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri hariç) anılan Cetvelde belirtilen mevzuat hükümlerine göre istihdam edilenlere, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dâhil) ekli (III) sayılı Cetvelde yer alan oranların uygulanması suretiyle hesaplanacak tutarda,
b) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde ekli (II) sayılı Cetvelde belirtilen mevzuat hükümlerine göre istihdam edilen sözleşmeli personele, sözleşmeli olarak çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanı için "375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Karar" ile tespit edilen tutarda,
sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin her ay ek ödeme yapılır."

7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar

4/B'li ve diğer sözleşmeli personele verilecek ek ödeme miktarları

40+40 Zammını Kim Alacak, Kim Almayacak?

Özetleyecek olursak, İl özel idarelerinde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin B bendi uyarınca sözleşmeli olarak çalışan personel ek ödeme almalıdır. Ek ödeme almayacak 4/B'li personel şu şekildedir:

1- İdarelerin yurt dışı teşkilatlarında istihdam edilenler,
2- Esasların 3 üncü maddesinin 2 inci fıkrasında sayılanlar.... (Yani : helikopter makinisti ve uçuş teknisyeni pozisyonlarıyla uçuş ile ilgili bakım ve kontrolörlük ve yükseköğretim kurumlarının araştırma-geliştirme proje hizmetlerine ilişkin pozisyonlarda çalıştırılacaklar)
3- Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam