2003 Yılı Harcırahları

24/05/2003 00:00:00
Yazdır

Soru

Sağlık Bakanlığında Uzman Doktor olarak çalışmaktayım. 2003 yılı içerisinde naklen İstanbul'a tayin olmama rağmen harcırah alamadım. Bu konuya ilişkin olarak nasıl bir prosedür takip etmeliyim?

Cevap

Geçen haftaki yazımızda değindiğimiz 2002 yılı harcıhlarının nasıl alınacağına ilişkin açıklamalar üzerine bu hafta bir çok okurumuz tarafından 2003 yılında da benzer bir sorun yaşadıklarını ve harcırahlarını alamadıklarını belirtmişlerdir.

Bilindiği üzere harcıhların kimlere ve hangi hallerde ödeneceği 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile tespit edilmiştir. Ne miktarda harcırah verileceği ise her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenmektedir.(Yevmiye Tutarı) 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile de bu yılki harcırah miktarları belirlenmiştir. (Bakınız K cetveli)

Ancak, Bütçe Kanununa bütçe ile ilgili olmayan hükümlerin konulamayacağı Anayasanın 161'inci maddesi ile belirtilmiş olması rağmen, bu yılki Bütçe Kanununa da çok sayıda ilgisiz hüküm konulmuştur.

Bu düzenlemelerden birisi de, 2003 yılı içerisinde harcırah verilmemesine ilişkindir. Buna göre; 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun 51/f maddesi gereğince,

  1. İlk defa veya yeniden bir göreve atanacaklar ile (Bu yıl toplam 35 bin kişinin ilk kez veya daha önce memuriyeti var ise istifa sonrası dönüş prosedürü çerçevesinde yeniden kamuya alınması Bütçe Kanunu ile öngörülmüştür.)
  2. Yazılı talep üzerine naklen ataması yapılanlar ve sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlere, (Bu yıl 30 bini öğretmen olmak üzere 50 bine yakın kamu personelinin naklen atamasının yapılacağı belirtilmektedir)

Bu yıl içerisinde harcırah verilmeyecektir.

Bu düzenleme Anayasa'ya açıkça aykırı bir düzenlemedir. 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun 51'inci maddesinin (f) bendinde yer alan bu düzenlemenin aynısı geçen yılki Bütçe Kanununda yer almış, ancak bu düzenlemeler Anayasa Mahkemsince iptal edilmiştir. Dolaysıyla konunun yeniden Anayasa Mahkemesine götürülmesi halinde bu hükümler bir kez daha iptal edilecektir. Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesinin kararları geriye yürümemektedir. Ancak, kendisine ödenmesi gereken harcırahın ödenmemesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek idare mahkemelerinde dava açan kamu personeli Anayasa Mahkemesinin vereceği iptal kararından yararlanabilecektir. Bu nedenle, bu yıl ilk defa veya yeniden veyahut naklen ataması yapılanların harcırahlarını alabilmesi için idare mahkemelerinde dava açmaları gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam