Evlendirme Memurunun, başka mahale gidişinde harcırah verilir mi?

14/04/2017 22:50:00
Yazdır

Soru

Merhaba. İlçe Belediyesinde Evlendirme Memuru olarak görev yapıyorum. Hafta sonları ve mesai saatleri dışında mahalli dışına nikah işlemleri için görevlendiriliyorum. Çoğunlukla düğün salonlarına taksi ile gitmek zorunda kalıyorum. Mesafe 15 km günün farklı saatlerinde (13:00-23:00) arası bir kaç kez gidip geldiğim oluyor. Yol harcırahı ne şekilde hesaplanmalıdır.

Cevap

6245 sayılı Harcırah Kanununun "Memuriyet mahalli dışına gönderilenlerin gündeliği" başlıklı 39 uncu maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Resmi bir görevle memuriyet mahalli içinde bir yere gönderilenlere gündelik verilmez. Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle (saat 13.00) ve akşam (saat 19.00) yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi de geçirenlere tam gündelik verilir"

"Seyyar olarak vazife gören memur ve hizmetliler" başlıklı 49 uncu maddesinde ise şu hüküm yer almaktadır:

"Asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (Merkez veya il kuruluşuna dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve (Aşağıda unvanları sayılanlar hariç) yol masrafı ödenmez.

Bunlardan, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere; bu Bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev yaptıkları günler için almakta oldukları aylık/kadro derecelerine göre müstehak oldukları yurtiçi gündeliklerinin üçte biri günlük tazminat olarak verilir.

Takip memuru, gezici sağlık memuru, ebe, orman muhafaza memuru, koruyucu, koruma memuru, posta dağıtıcısı, hat bakıcısı, tahsildar, gezici başöğretmen ve görev niteliklerinin bunlara benzerliği Maliye Bakanlığınca onaylanacak diğer memur ve hizmetlilerin yol masrafları mutat taşıt araçlarına fiilen ödedikleri miktarlar üzerinden karşılanır."

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerini birlikte değerlendirdiğimizde; evlendirme memuru resmi olarak görevlendirilse bile memuriyet mahalli içinde bir yere gidiyor ise gündelik ödenmeyeceği ve Kanunun 49 uncu maddesinde sayılan unvanlar içinde yer almadığından dolayı da yol masrafı da ödenemeyeceği anlaşılmaktadır.

Ancak, Kanunun 49 uncu maddesinde yer alan "... görev niteliklerinin bunlara benzerliği Maliye Bakanlığınca onaylanacak diğer memur ve hizmetlilerin yol masrafları mutat taşıt araçlarına fiilen ödedikleri miktarlar üzerinden karşılanır." düzenlemesine dahil olup olmadığınız konusunda öncelikle çalıştığınız kuruma, eğer bir sonuç olamaz iseniz Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurmanızı öneririz.

Bu soru 8,885 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam