25 Mart'ta doğum iznine çıktım. Düzenleme 29 Mart'ta çıktı. İznim ücretliye dönüşür mü?

09/05/2009 10:26:00
Yazdır

Soru

iyi günler,
eşim 9 Mart tarihi itibariyle doğum iznine çıktı ve 25 Mart tarihinde doğum gerçekleştirdi. Son üç haftaya kadar çalıştığı için 25 Mart tarihi itibariyle 13 hafta süreli doğum iznine çıkmış durumda. bu sırada belediye SGK kesintilerini durdurdu. ve bildiğiniz gibi 29 Mart tarihinde 4b'liler ilgili yeni yasa yayınlandı. bu durumda öğrenmek istediğimiz,
1) yeni uygulamaya göre 29 Mart tarihinde çıkan yasaya göre bu tarihten itibaren doğum izni sırasında ücretli izne çıkılmış olacak. o zaman eşim ücret almaya hak kazanmış oluyor mu?
2) yeni yasayla doğum tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvuranlara eski görevlerine dönüş hakkı verilmiş durumda. Ancak eşim şu an için doğum izninde. doğum tarihi ve iş feshi 29 marttan önce olduğu için eşim kanunun bu maddesinden yararlanabiliyor mu? Yani izninin sona ermesinden sonra 1 yıl süreyle ücretsiz izne ayrılmak isterse çalıştığı kuruluş onu işe almak zorunda mı yoksa inisiyatif onlara mı kalmış durumda?
Bu durumlar için resmi gazete dışında uygulamaya yönelik bir yönetmelik veya tüzük yayınlanması gerekmez mi veya yayınlandı mı acaba
şimdiden teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin ( B) bendinde "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; Millî Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, (....)(1) kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; bu Kanuna tâbi kamu idarelerinde ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır."
hükmü yer almaktadır.

Mezkur Maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kararlaştırılan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Esasların, 29 Mart 2009 tarih ve 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 9 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında "Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile ücretli doğum izni verilir.Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir. Doğum izni sebebiyle Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik ödeneği ilgilinin ücretinden düşülür." hükmü yer almaktadır. Mezkur hüküm yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

Değişmezden önce 03/08/2005tarih ve 2005/9245 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ekli 3 üncü fıkrasında "Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir." hükmü yer almakta idi. Anılan hüküm uyarınca 4/B sözleşmeli personelin doğum öncesi ve sonrası 8 haftalık izni var iken 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik 9 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasının yayımlandığı 29 Mart 2009 tarihi itibariyle ücretli hale gelmiş bulunmaktadır.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'a 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değiştirilen "Yeniden hizmete alınma" başlıklı ek 1 inci maddede "Doğum ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır. Ancak yeniden hizmete alınacak sözleşmeli personelin;
a) Sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış bulunması,
b) Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesini feshedenlerin, doğum izninin bitiminden itibaren en geç bir yıl; askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilenlerin ise terhis tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yeniden istihdam edilmek üzere ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması,
gerekmektedir. Kurumlar, yazılı talebi takip eden en geç otuz gün içinde ilgilileri istihdam ederler.
Bu madde çerçevesinde yeniden istihdam edilecek personel ile yapılacak sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğindedir.
Birinci fıkrada belirtilenler hariç olmak üzere, hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar."
hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
1-03/08/2005 tarih ve 2005/9245sayılı ve 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı doğum yapmak üzere doğum öncesi ve sonrası 8 haftalık izin verilen sözleşmeli personelin sözleşmesi fesh edilmez.

2-4/B sözleşmeli personel doğum öncesinde söz konusu mazereti mucibince kendi isteği ile sözleşmesi fesh etmemiş olması halinde Doğum sebebiyle doğum sebebiyle doğum öncesi ve sonrası izin kullanmakta olan sözleşmeli personele 29 Mart 2009 tarihi itibariyle ücretinin 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyulmak suretiyle ödenmesi gerekmektedir.

3- 4/B sözleşmeli personel doğum öncesinde söz konusu mazereti mucibince kendi isteği ile sözleşmesi fesh etmemiş olması halinde ilgili mevzuat uyarınca sözleşmesi 01/01/2009-31/12/2009 tarihleri arasında sözleşme imzalayan personelin 2/3/2009 tarih ve 2009/14799 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyulmak suretiyle ücretli doğum iznini müteakip belirtilen Esaslara bağlı olarak aylıksız izin kullanmaz ise hemen işe başlatılmalı, aylıksız izin kullanması halinde ise yeni ek 1 inci maddesi hükümlerine uyularak istihdamına devam edilmesi gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam