Memur emelisi çocuğunu evlendirince, evlenme ikramiyesi alabilir mi?

02/06/2009 10:56:00
Yazdır

Soru

BİRİNCİ SORU:- Memur emeklisi iken vefat eden annemden dolayı kız çocuğu olarak aylık almakta iken memur olarak göreve başladım, bu nedenle aylığım kesildi. Evlendiğimde evlenme ikramiyesi olarak kaç lira alabilirim.

BİRİNCİ SORU: - Memur emeklisiyim, çocuğumu evlendirdim, evlenme ikramiyesi alabilirmiyim.

Cevap

Evlenme ikramiyesinin kimlere, hangi şartlarda verileceğine ilişkin kanun hükmü 5434 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesinde yer almaktadır. Bu maddeye göre, Sosyal Güvenlik Kurumundan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle dul ve yetim aylıkları kesilen;
Eş,
Kız çocuklar,
Ana
Sosyal Güvenlik Kurumundan evlenme ikramiyesi alabilmekte, ancak dul ve yetim aylığı almayanların, aylıklarını almadıkları sırada evlenmeleri halinde ise evlenme ikramiyesi verilmemektedir.

BİRİNCİ SORUNUN CEVABI:
Sizin aylıklarınızın kesilmesi nedeni evlendiğinizden dolayı olmadığından ve evlendiğiniz tarihte Sosyal Güvenlik Kurumunca tarafınıza yetim aylığı ödenmediğinden, evlenme ikramiyesi alamayacağınız, anlaşılmaktadır.

İKİNCİ SORUNUN CEVABI:
Sizin hayatta olmanız, Sosyal Güvenlik Kurumunca kızınıza herhangi bir nedenle bağlanmış bir yetim aylığının olmaması nedeniyle, bu madde kapsamına girmediği, anlaşılmaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam