Sivildeki davadan dolayı re'sen emekli edilecek astsubaya, emekli aylığı bağlanır mı?

22/11/2016 11:50:00
Yazdır

Soru

Merhabalar 1996 okul girişi olup 1997 yılı mezunu deniz astsubayıyım sivilde süren bir mahkemeden dolayı Kasım 2016 tarihi itibari ile resen emekli edilmek isteniyorum. yıpranma tazminatları ile görev sürem 24 yıl 9 ay olarak gözükmektedir, bu durumda emekli aylığı alabilirmiyim? 25 yılı tamamlayamadan resen emekli ettiklerinde emekli sandığından emekli olma şansım varmı ne şekilde olabilirim Teşekkürler

Cevap

Kurumlarca sivilde süren bir mahkemeden dolayı resen emekli edilen/edilecek olan Astsubay memur olarak Emekli Sandığından emekli olabilir mi? Sorunuz özelinde konuyu 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kuralları uygulanacak olan memurlar açısından değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39 hükmündeki kuralı;

- Subay ve askeri memurlarla, gedikli subay ve gedikli erbaşların ahlak noktasında hüküm ile veya yetersizlik veya disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri üzerine veyahut askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlarınca re'sen emekli edildiklerinde emekli edilen astsubayın 25 yıl hizmetinin bulunması gerekmektedir, 25 yıl hizmeti olmayan astsubaya emekli aylığı bağlanamıyor.

- 25 hizmet yılı olmama durumunda aylık bağlanmadığında, Sosyal Güvenlik Kurumu toptan ödeme yapmak suretiyle belirli tutarda ödeme yapar.

- Emekli Sandığından astsubay rütbesi üzerinden emekli olunmaz, ancak astsubay derece ve kademesi ile ek göstergesi kazanmış bir hak olur. Emekli Sandığından emekli olunması için sigortalı veya bağ-kurlu çalışılarak 25 hizmet yılının + emekli yaş grubunun tamamlanması durumunda emekli olunabileceğini değerlendirmekteyiz. 2829 sayılı Hizmetlerin bütünleşmesini sağlayan kanun kurallarına göre sigortalı veya bağ-kurlu çalışma şayet 1260 gün ve daha fazla olursa, memur emeklisi olunamaz, işçi veya esnaf emekli grubuna dahil olunur, az olursa memur emeklisi olunabilir.

Bu soru 6,028 defa okundu. 1 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam