Sağlık çalışanlarının istifasına yasak getirilebilir mi?

21/05/2020 03:54:00
Yazdır

Soru

Eşim 6 yıllık hemşire. 2 ve 6 yaşlarında iki çocuğumuz var. 2 yaşında olan çocuğumuz kronik HİPOTİROİDİ HASTASI. Takipli ve ilaç kullanıyor. Her gün ilaçlarını düzenli vermeliyiz çünkü tiroid özellikle gelişim çağında çok önemli yer tutuyor. Çocuğumuzun bu kronik rahatsızlığından dolayı 2 yıl ücretsiz izin hakkımızı kullandık. Ve iznimiz bu hafta bitti. 657 sayılı Devlet memurları kanununun 108.maddesi gereği 1 yıl ücretsiz izin talebinde bulunmaya gittik. Eşimin çalıştığı devlet hastanesi dilekçeyi kabul etmedi. İstifa edelim dedik onu da kabul edemeyiz sağlık bakanlığı genelgesi var dediler. ... Size sorum şu biz iadeli taahhütlü ücretsiz izin talebimizi tekrarlayıp resmi cevap istesek olumsuz cevaba da istifa talebi yazsak ve işe gitmesek ne gibi bir sıkıntı olabilir? .. Konu ile ilgili yapabileceğimiz ne var ya da yol gösterebilir misiniz?

Cevap

Sağlık Bakanlığı 15 Mayıs 2020 tarihinda 13 maddelik bir Genelge yayımladı. Genelgede İstifa etmek isteyen personelin talepleri kabul edilmeyeceği ifade edildi. Bu durumda Sağlık Bakanlığı personelinin istifası yasaklandı mı?

657 sayılı Kanuna göre çekilme memurun haklarından biridir. Kanunun 20. maddesinde Devlet memurlarının, Kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebileceği hükme bağlanmıştır. İstifa için Kanunun 94. ve 96. maddelerinde gerekli esaslar belirlenmiştir. Buna göre,

- İstifa için yazılı başvuru olacak,

-Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar göreve devam edecek,

-Yerine atanan kişi bir aya kadar gelmez veya yerine bir vekil atanmaz ise amirine haber vererek görevi bırakacak,

-Çekilme isteği olağanüstü bir mazerete dayanıyorsa bir ay beklenmeyecektir.

Bu koşulların yerine getirilmesi durumunda memur usulüne uygun çekilmiş sayılmaktadır.

Usule uygun olmayan çekilme halleri ise; izinsiz ve mazeretsiz olarak 10 gün boyunca göreve gelmeme durumu, devir ve teslim ile yükümlü olan memurların devir ve teslim işlemini yapmaksızın görevi bırakmaları ile olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki çekilme isteklerinin kabul edilmesini veya yerine atanacakların gelip işe başlamasını beklemeksizin görevin bırakılmasıdır.

Usulüne uygun veya usulüne aykırı çekilme halleri 92. madde kapsamında memuriyete yeniden atanma için geçmesi gereken süreler bakımından önemlidir. Memur usulüne uygun çekilmiş ise 6 ay sonra, usulüne aykırı çekilmiş ise bir yıl sonra 92. madde kapsamında yeniden memuriyete atanabilecektir. Devir ve teslim yükümlülüğüne uymadan görevden ayrılma halinde ise 3 yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak usule aykırı çekilme 96. madde kapsamına giriyor ise yani savaş veya olağanüstü hal durumu ile genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerde gerçekleşmiş ise yeniden memuriyete atanma söz konusu olmayacaktır.

Sitemizde daha önce yayınlanan "Koronavirüs salgını memuriyetten istifa sürecini etkiler mi?" başlıklı yazımızda koronavirüs salgınının genel hayata müessir afet kapsamına girmediğini ifade etmiştik.

Sonuç olarak kanunla tanınmış bir hakkın kullanılmasının genelge hükmüyle yürürlükten kaldırılması söz konusu değildir. İstifanın kabulü noktasında kurumların takdir hakkı bulunmakta olup Sağlık Bakanlığı takdir hakkını istifayı kabul etmeme şeklinde kullanmaktadır. Bu durum içinde bulunduğumuz koşulları düşündüğümüzde gayet normaldir.

Ancak çekilme talebinde bulunulan tarihten itibaren bir ay sonra amire bilgi verilerek görevden ayrılmak mümkün olup bu durumda memur usulüne uygun olarak istifa etmiş sayılacaktır.

Bu soru 17,659 defa okundu. 8 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam