Önce emekli ikramiyesinin alınıp sonra emekli maaşının bağlanması mümkün müdür?

02/10/2020 14:02:00
Yazdır

Soru

İyi günler

24.01.1994 tarihinde devlet memuru olarak işe başladım ve filli hizmetlerle beraber sistemde (e-devlet) 28.02.2022 tarihinde emekliliğe hak kazanmaktayım. 25 yılımı tamamladığımdan dolayı emekli ikramiyemi alıp 28.02.2022 tarihinden itibaren de maaşımın bağlanması şartıyla emekli olabilir miyim?

Teşekkürler

Cevap

MEMURLARA EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANMADAN EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDEMESİ YAPILMAZ

Devlet memurlarının emeklilik şartları hem emeklilik hizmet süresinin hem de emeklilik yaşının tamamlanması ile mümkün olmaktadır.

Emeklilik şartları, 5434 e tabi olanlar için Madde 39 hükmünde ve Geçici Madde 205 hükmünde bulunmaktadır.

Ayrıca, Sosyal güvenlik sisteminde emeklilik hizmet süresini tamamlayıp, emeklilik yaş gruplarını tamamlayacakları tarihe kadar ister farklı statülerde çalışmak suretiyle, ister hiç çalışmadan bekleme uygulaması da bulunur.

Memurlar emekli olduklarında emekli ikramiyesi olarak toplu ödeme alabilmektedirler.

Emekli ikramiyesi hesaplanması, ödenmesi kuralları da 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 hükmünde bulunur.

Madde hükmünde, Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığının emekli ikramiyesi olarak verileceği, şartı bulunur.

Madde hükmüne göre memurların hizmet sürelerine emekli ikramiyesi ödenmesinin esas şartı, mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumundan emeklilik aylığı bağlanmasının gerekli olduğudur.

Dolayısıyla Emeklilik aylığı bağlanmayan memura emekli ikramiyesi ödemesi de yapılmamaktadır.

Ayrıca, emekli ikramiyesi tutarının hesaplanması da memura ne zaman aylık bağlandı ise aylık bağlandığı tarihte geçerli olan memur maaş katsayısı esas alınarak yapılmaktadır.

Kısa net açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

Memurlar emeklilik şartlarından hizmet şartını tamamlayıp görevlerinden ayrılabilirler, Ancak emeklilik şartlarından yaş şartını tamamlayacakları tarihe kadar herhangi bir ödeme alamazlar.

Yani emeklilik yaş tarihini beklemek üzere görevinden ayrılan memura emekli aylığı bağlanmadığı sürece emekli ikramiyesi ödemesi yapılmaz.

Emekli ikramiyesi ödemesi, memura emeklilik yaşını tamamlayıp SGK ya müracaat sonucunda aylık bağlanması işlemi gerçekleştirildiği zaman yapılır.

Bu bağlamda, 25 yılınızı tamamladıktan sonra emeklilik yaşınızı beklemek üzere görevinizden ayrılmanızın mümkün olabileceğini, ANCAK, emekli ikramiye tutarınızı alamayacağınızı, emekli ikramiyesi tutarınızı tarafınıza SGK tarafından emekli aylığı bağlandığı tarihte ve güncel tutarlar üzerinden alabileceğinizi söyleyebiliriz.

Hatırlatma olarak, emeklilik yaşını beklemek üzere memurluktan ayrılan kişi, şayet bu süre içerisinde işçi, esnaf gibi çalışmaları olursa ve bu çalışmaları da 3 yıl 6 ay veya daha fazla olursa aylık bağlanma statüsü memurluk olmaz, işçi veya esnaf statüsü olur. Ancak yine de emekli ikramiyesi ödemesi bu durumda da işçi veya esnaf statüsünde aylık bağlanmış olsa dahi yapılır. Bu değerlendirmemiz 2008 yılı Ekim ayından önce memur olarak görevli olanlar açısındandır.

Bu soru 19,008 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam