Lojmanın tahsis şeklini kim belirler?

16/05/2016 00:08:00
Yazdır

Soru

Merhabalar,
Konut Tahsisine ilişkin Kanun ve Yönetmeliği okudum ama aşağıda bahsettiğim konuda hiç cevap bulamadım.
Sanırım yasalarda açık bir nokta....
Konu ve sorularım :
1. Sıra tahsisli konutta oturmakta iken, ek-2 listesinde yer alan bir göreve atanmam halinde, sıra tahsisli konutun görev tahsisli konuta dönüştürülerek görev tahsisli olarak lojman da oturmaya devam edebilir miyim?
2. Bu konuya ilişkin kararın (sıra tahsisli konutun görev tahsisli konuta dönüştürülmesi), Lojman tahsis komisyonunca uygun görülmesine bir engel var mıdır?
Teşekkürler...

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar
olarak,
tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Anılan Kamu Konutları Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
a) Merkez; Bu Yönetmeliğin kapsamına giren kurum veya kuruluşun merkez teşkilatının bulunduğu il veya ilçeyi,
b) Yetkili Makam; Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez teşkilatında bulunan en üst amir veya organ ile yetki devrettiği makam veya rütbe sahibini,
c) Yetkili konut dağıtım komisyonu; yurt içi ve yurt dışında, konutun bulunduğu ülke, bölge, il veya ilçede bu Yönetmeliğe göre kurulan komisyonları,...
"ifade edeceği tanımlanmıştır.

Mezkur yönetmeliğin "Kamu Konutu Özelliğini Kazanma" başlıklı 6 ncı maddesinde "Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili makamlarınca, mevcut konutlarının, kamu konut türlerine göre belirlenip, bu amaçta kullanılmak üzere ayrımının yapılması ile bu konutlar kamu konutu özelliğini kazanır.
Genel bütçeye bağlı dairelerin konutları ise, 178 sayılı Maliye ve Gümrük Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesinin (d) bendi ile 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanununun 23 üncü maddesi uyarınca, ilgili idareye tahsis edildiği tarihte kamu konutu özelliğini kazanmış olur.
Konutların ilgili idareye tahsisi, talep tarihinden itibaren en geç bir ay içinde yapılır. 1981 Kamu konutlarının görev unvan gruplarına göre ne miktarda veya hangi oranda tahsis edileceği yetkili makamca tespit edilebilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ayırım subay, astsubay ve sivil memur (Uzman çavuş ve uzman jandarma çavuşları dahil) arasında yapılır."
hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen Kanun ve Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;
1-Yönetmeliğin 6 maddesi uyarınca mevcut konutların görev tahsis şeklinin belirlenmesi, yetkili makama bırakılmıştır.

2-Yetkili makamlarca, teşkilat yapısında yapılan değişiklik gibi haklı gerekçeler ile boş konutların tahsis şeklinin değiştirilmesi mümkün bulunmaktadır.

3- Ancak, sıra tahsisli konut olarak ayrılmış olan konutta oturan kişinin görev değişikliği ile görev tahsisli konut hak etmesi sebebiyle sıra tahsisli konutun görev tahsisli şekle dönüştürülmesinin etik kurallara aykırı olacağı, tahsisi kişiselleştireceği değerlendirilmektedir.

Bu soru 12,385 defa okundu. 2 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam