İşçi çıkarılıp memur lojmana oturtulabilir mi?

13/04/2016 00:28:00
Yazdır

Soru

Değerli editör kolay gelsin iyi çalışmalar.
4857 sayılı Kanuna bağlı Karayolları'nda işçi sınıfında çalışmaktayım. Benim sorum şu: 1 yıldır lojmana talep olmadığından boş olan lojmana iş yerine yeni ''bir memur atanana kadar'' oturma şartıyla lojmanda oturma izni aldım ve oturuyorum.
1) kamu işçisinin lojmanda oturma hakkı var mı?
2) lojmanda halen oturmakta olan 2 tane memur ikinci 5 yıllarını doldurmuşken yeni gelen memur olursa şayet ben mi çıkarım yoksa ikinci 5 yıllarını çalışan diğer memurlar mı çıkar?

Cevap

Kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek üzere 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu, 11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış bulunmaktadır. Kanun 2 nci maddesinde sayılan kapsama dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine; kamu konutlarının;
a) Özel tahsisli konutlar,
b) Görev tahsisli konutlar,
c) Sıra tahsisli konutlar,
d) Hizmet tahsisli konutlar
olarak,
tahsis edilebileceği hüküm altına alınmıştır.

2946 sayılı Kanunun kapsamı, 2 nci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. "Bu Kanun;
a) Genel bütçeye giren daireler, katma bütçeli kurumlar, il özel idareleri, belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar,
b) İktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları, sermayesinin tamamı bu kamu teşebbüslerine ait müesseseler, sermayesinin yüzde ellisinden fazlası iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşlarına ait olan bağlı ortaklıklar,
c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları hariç olmak üzere, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan bankalar ile kamu kurum ve kuruluşları,
d) Kanunlarla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, beden terbiyesi bölge müdürlükleri,
Tarafından yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma, kiralama suretiyle temin olunan ve bu kurum ve kuruluşlar personelinin yararlanması için ayrılan kamu konutlarını kapsar. Ancak kiralama zaruri hallerde ve kısıtlı olarak yapılabilir. Bunun uygulaması yönetmelikte belirtilir."

Mezkür madde, dikkat edileceği üzere, memur değil "personel" kelimesi kullanılmış olup, statü farklılığı belirtilmemiştir.

Kamu Konutları Yönetmeliği ise 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Belirtilen Yönetmeliğin, kapsam başlıklı 2 maddesi şu şekildedir:
"Bu Yönetmelik, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşları personelinin yararlanması için yurt içinde ve yurt dışında inşa ettirme, satın alma ve kiralama suretiyle sağladıkları kamu konutlarını kapsar.
Kurum ve kuruluşlarınca bir bölümü kamu konutuna tahsis edilen hizmet binalarındaki konutlar hakkında da bu Yönetmelik hükümleri uygulanır."

Yine dikkat edileceği üzere, anılan Yönetmelik de 2946 sayılı Kanuna paralel olarak personelden bahsetmiş olup, statü belirtmemiştir.

Lojmana tahsis sırası nasıl belirlenmektedir?

Lojmanın değiştirilmesi sıra tahsisli konuttaki 5 yıllık oturma süresini uzatır mı?

Bir kurumda hem işçi hem de memur varsa, işçiye lojman verilir mi?

Lojmanda oturma süresini dolduran memura yeniden lojman tahsis edilebilir mi?

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;
1- 2946 sayılı Kanunda personel deyimi yer almıştır. Memur, işçi, sözleşmeli ve diğer personel ayrımı yer almamaktadır. Kamu işçisinin kamu lojmanlarında sıra tahsisli olarak faydalanma (oturma hakkı)bulunmaktadır.

2-2946 sayılı Kanunun 2 maddesinde bu kanuna tabi kurumlar sayılmıştır. Karayolları Genel Müdürlüğü Kanun ve Yönetmelik kapsamında kurumdur.

3-Sıra tahsisli konutta 5 yıllık süreyi dolduran personele yönetmelikte belirtilen şekilde süreli konut tahsis edilmesi mümkündür.

4-Kapsama dahil kurumda sürekli işçi kadrosunda çalışan işçilere sıra tahsisli lojman tahsis edilmesi gerekmektedir. Boş lojman varken sıra tahsisli lojman tahsis edilmemesi memura lojmanın tahsis edilmesi işçiye verilmemesi mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Bu soru 13,905 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam