SSK emeklisi, ölen eşinin aylığını da alabilir mi?

02/06/2018 10:46:00
Yazdır

Soru

Merhaba,

Annem SSK emeklisi ve yaşlılık maaşı var. Babam vefat etti ve babamdan dolayı ölüm aylığı da bağlandı. Tabi kendi maaşı olması ve sadece kendisi alması sebebi ile kesintiye uğrayarak alıyor. Babamın maaşı annemin maaşından daha yüksek.

Annem ölüm aylığını tam alıp yaşlılık aylığından kesintiye uğrayarak alma imkanına sahip midir? Sahip ise ne yapmamız gerekir?

Cevap

Durumunuzu 2 yönlü olarak değerlendirmekteyiz:

1- Vefat eden babanızın Devlet memuru olması durumunda;

Vefat eden babanız devlet memuru ise, işçi emeklisi annenize bağlanan aylıklarda bir kesinti olmaz. Anneniz aylığını çalıştığı sürelere karşılık bağlanmış olan aylıkları tam olarak alır. Babanızdan dolayı da sadece annenize aylık bağlanmış olması halinde de aylık oranı % 75 olur.

2- Vefat eden babanız da anneniz gibi işçi emeklisi olması durumunda;

İşçi emeklisi olarak anneniz aylıklarını tam olarak alır. Babanızdan dolayı da aylık oranı % 50 olur. Şayet başkaca aylık bağlanmış çocuğu olmamakla birlikte kendi çalışmaları nedeniyle aylık bağlanmamış olsaydı aylık oranı % 75 olurdu.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

Dul eşler, her durumda hem kendi aylıklarını hem de vefat etmiş eşlerinden dolayı belirli oranda ölüm aylıklarını alabilmektedirler. Tercih aylığı sistemi memurlarda mevcut iken işçilerde böyle bir tercih aylığı bulunmaz. Memurlardaki tercih aylığı her iki bağlanmış aylığında memur statüsünde olması halinde uygulanan bir sistemdir. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 96 hükmünde açıklanmıştır.

İşçi hükümlerinde tercih aylığı hem yetim hem dul olarak ölüm aylığına hak kazanılması halinde tercih edilen sistem bulunur, bunun dışında bir hüküm bulunmaz.

Dolayısıyla, babanızın devlet memuru olması halinde tercih edilecek bir durum bulunmaz ve anneniz hem kendi aylığını hem de babanızdan dolayı bağlanan aylığı alır.

Babanızın işçi olması halinde ise tercih söz konusu olamayacağından anneniz kendi aylığını tam olarak alır, babanızdan dolayı da bağlanacak olan aylık oranı % 50 olur. Bunun dışında kendi aylından feragat ederek babanızdan dolayı % 75 oranında aylık alamayacağını değerlendirmekteyiz.

Bu soru 7,406 defa okundu.
YORUMLAR
Bu soruya henüz yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz ekleyin.
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam