Uzman jandarmayken istifa ettim, 3000 ek göstergeden faydalanabilir miyim?

27/09/2019 14:54:00
Yazdır

Soru

1994 yılında uzm.j. çvş olarak göreve başladım. 2006 yılında istifa ederek ayrıldım. 2008 yılında açıktan atama ile üniversitede koruma güv. memuru olarak çalışmaya başladım ve halen çalışmaktayım. 5434 sayılı emekli sandığı kanununun ek 67. maddesine göre eski işimdeki 3000 göstergeye, kesintileri yaptırmak kaydıyla geçebilirmiyim. bunun için ne yapmalıyım.

Cevap

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun mülga ek 67. Maddesi:

"Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler. Bu Kanunun 12 nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (n) bendinde sayılanlar hariç, atandıkları veya seçildikleri kadro, görev ya da derecede en az altı ay görev yapmaksızın ek göstergesi daha düşük bir kadro, görev ya da dereceye atanan veya seçilenler hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz."

Ek 67. Maddeye göre yüksek ek göstergeden yararlanabilmek için yüksek ek göstergedeyken en az 6 ay çalışmış olmak gerekiyor. Ancak uzman jandarmaların ek göstergesi 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6663 sayılı Kanunla yükseltilmiştir. Yani 2006 yılında istifa ettiğinizden 3000 ek göstergede en az 6 ay çalışma şartını taşımadığınızı düşünüyoruz.

Sonuçta 5434 sayılı Kanunun ek 67. maddesine göre uzman jandarma 3000 göstergesinden yararlanamayacağınızı düşünüyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam