Şevket Tezel'den bir doğru bir yanlış cevap

19/09/2009 10:03:00
Yazdır

Soru

18.9.2009 SÖZCÜ GAZETESİ ŞEVKET TEZEL.

SORU: Emekli Sandığı emeklisi olarak yine ölen memur emeklisi eşimden ve SSK. emeklisi babamdan dolayı dul ve yetim aylığı alabilir miyim?

CEVAP: Yürürlükteki yasalara göre E.S. emeklisi olarak vefat eden E.S. iştirakçisi eşinizden dolayı dul aylığı ve SSK. emeklisi babanızdan dolayı yetim aylığı alma hakkınız yok.

Cevap

ELEŞTİRİ: Cevapta emekli sandığı emeklisi bir kişinin ölen Emekli Sandığı emeklisi eşinden dolayı dul aylığı alamayacağı belirtilmektedir. Sorunun cevabını isteyen kişinin Emekli Sandığı emeklisi bir kişi olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle Cevap yanlıştır.

Yine cevapta emekli sandığı emeklisi kişi, SSK Emeklisi babasından dolayı yetim aylığı alamaz denilmektedir. Bu konudaki Cevap ise doğrudur.

Yanlış cevap üzerine değerlendirmemiz:

Devlet memuru emeklisi eşlerin birisinin vefatında diğer eş, kendi emekli aylığını alırken aynı zamanda vefat eden devlet memuru eşinden dolayı bağlanması gereken dul aylığını da birlikte alması mümkün olmaktadır. Kişi kendi aylığının tamamını alabilir, ancak eşine bağlanacak olan emekli aylığının ise % 50 sini alabilmektedir. Bu konularda değerlendirmelerimiz, Dul ve yetim aylığı (ölüm aylığı) kimlere, hangi oranda ödenir? başlıklı haberimizde yer almıştır.

Bu soru 15,062 defa okundu. 11 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam