4/B'linin yıllık izninde değerlendirilecek süreler

02/05/2010 22:59:00
Yazdır

Soru

1999 yılından beri belediyede kısmi zamanlı avukat olarak çalışmakta idim. Ocak 2010 tarihinden itibaren serbest avukatlık faaliyetimi sonlandırarak 5393 sayılı yasa kapsamında tam zamanlı avukat olarak çalışıyorum. Yasa gereği sözleşmem 1 yıllık dönemi kapsamak üzere her yıl Belediye meclis kararı ile yapılıyor.Tam zamanlı olarak işe başladığım bu yıl, yıllık ücretli izin hakkımın mevcut olup olmadığı konusunda idarece tereddüde düşülmüştür, bu konuda tecrübe ve bilgi yardımlarınızı rica ediyorum.
İyi çalışmalar

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinde sözleşmeli personel istihdamına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Mezkur maddede hangi unvanlardaki personelin sözleşmeli olarak istihdam edileceği belirlenmiş bulunmaktadır. Sözkonusu personele ödenecek ücret tavanı sınırlandırılmıştır. Ayrıca sözkonusu unvanlarda sözleşmeli personel çalıştırılması halinde memur kadrolarına atamam yapılmaması şartı konulmuştur.

Mezkur maddenin 5 inci fıkrasında "Üçüncü ve dördüncü fıkra hükümleri uyarınca çalıştırılacak personele her ne ad altında olursa olsun sözleşme ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmaz ve ücret mahiyetinde aynî ya da nakdî menfaat temin edilmez. Bu personel hakkında bu Kanunla düzenlenmeyen hususlarda vize şartı aranmaksızın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilenler hakkındaki hükümler uygulanır. Bu personele ait sözleşme örnekleri sözleşmenin imzalanmasını izleyen 30 gün içinde İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilir." denilmektedir.

657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca istihdam edilen sözleşmeli personelin özlük hakları, 6.6.1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasları ile belirlenmiştir.

Belirtilen Esasların 9 uncu maddesinin 1 inci fıkrasında "217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir."denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
1-217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve görevleri hakkında Kanun hükmünde kararnamenin kapsamında yer alan kurumlarda sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen en hizmetlerin esas alınması gerekmektedir.
2-Belediyeler mezkur 217 sayılı HKH'nin 2 maddesinde sayılan kurumlar arasında sayılmaktadır.
3-Sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması halinde kısmi olarak çalıştığı günlerler değerlendirilerek yıllık izin verilebileceği değerlendirilmektedir.
4-Kısmi çalışılan sürelerin 30 günü bir ay 360 günü bir yıl olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
5-Bu çerçevede kısmı süreli de olsa belediyede prim ödemek suretiyle çalışılan sürelerin pim ödeme gün sayıları esas alınarak yıllık izin sürelerin tespitinde değerlendirilebileceği düşünülmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam