Emeklilik sonrası yeniden hizmete dönen memurun yıllık izni..

17/12/2010 00:52:00
Yazdır

Soru

Sayın yetkili,
Sitenizin yeni bir üyesiyim, tıp doktoruyum.
2006 yılında 675'den emekli oldum. Sağlık Bakanlığının 2010 yılı 3. dönem açıktan atama kurası ile yine 657 kapsamında 22.10.2010 'da tekrar göreve başladım. Yıllık izin hakkım hakkında bilgi verir misiniz? Sitenizde istifa sonrası yıllık izin hakkı olduğuna dair bilgiler var. Ancak emeklilik sonrasında yeniden göreve dönüşte durum değişir mi? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılarımla

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 23 nci maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmekte olup, 102 nci maddesinde
"Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir." ve 103 üncü maddesinde de "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca yıllık izinlerin uygulamasına yönelik olarak Devlet Memurları Kanununu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır. Bular Tebliğler:

62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği

154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliğ

Yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde devlet memurlarının yıllık izinleri ilk defa atandıktan sonra bir yılı doldurmalarını müteakip takvim yılına dönüşmektedir.

Belirli bir hizmetten sonra istifa edip ayrılan memurlar yeniden göreve başlamaları halinde başladıkları yıl için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun hükümleri çerçevesinde yıllık izin hakkı bulunmaktadır. Ayrıca daha önce kullanılmayan 103 üncü madde hükmü uyarınca cari yılın bir önceki yıl izninin de kullanılmasına engel bulunmamaktadır.

Diğer taraftan , Mezkur 657 sayılı Kanunun "Emeklilerin yeniden hizmete alınması" başlıklı 93 üncü maddesinde "T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli olanlardan (5434 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine göre emeklilikle ilgili görevlere yeniden atanamayacaklar hariç) sınıfında yazılı nitelikleri taşımakta bulunanlar kanunun 92 nci maddesi hükümlerine göre kurumlarda boş kadro bulunmak şartiyle yeniden memurluğa alınabilirler."hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca; ilgili mevzuatı uyarınca 2006 yılında emekli olarak memuriyetten ayrılan ve bilahare meri mevzuat hükümleri çerçevesinde memuriyete geri dönen doktorlara(memurular) daha önceki hizmet süreleri göz önüne alınarak 657 sayılı Kanunun 102 ve 103 üncü maddesi hükümleri uyarınca 2010 yılı yıllık izninizi kullanmanıza yasal bir engel bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam