İkili eğitim yapan okul yöneticilerinin fazla çalışmaları, nasıl karşılanacak?

23/04/2011 00:22:00
Yazdır

Soru

Fazla çalışma sürelerine uygulanacak izinler nasıl değerlendirilecektir?

Cevap

İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticilerinin, Personelinin ve 4/C lilerin fazla çalışma sürelerinin her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilip yıllık izinle birleştirilebilir mi?

Devlet Personel Başkanlığı 18.09.2009 Tarih ve 17179 Sayılı Yazısı ile bu durumdaki personelin fazla çalışmaların her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek izinden yararlandırılmalarının mümkün olabileceği ve bu sürelerin en çok on günlük kısmının yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabileceği yönünde görüş bildirmişlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü 07/01/2011 tarihli, 75 sayılı ve “Fazla çalışma” konulu yazıları ile İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticilerin ve Personelinin ve 4/C lilerin söz konusu fazla çalışma sürelerine bağlı olarak fazla çalışma ücretinden yararlandırılmalarının mümkün olmadığı; ancak, fazla çalışmalarının her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek izinden yararlandırılmalarının mümkün olabileceği ve bu sürelerin en çok on günlük kısmının yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabileceği açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün 07/01/2011 tarihli, 75 sayılı ve “Fazla çalışma” konulu yazılarında; “İliniz Keçiören İlçesi Kalaba Kız Teknik ve Meslek lisesinde İkili eğitim yapıldığından bahisle, bu okulda görev yapmakta olan yöneticilere fazla Çalışma ücreti adı altında bir ödeme yapılıp yapılamayacağına ilişkin ilgi yazı ve eki incelenmiştir.

Bilindiği Üzere, 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 99. maddesinde memurların haftalık çalışma sürelerinin genel alarak 40 saat olduğu ve bu sürenin cumartesi ve pazar günlerinin tatil olarak düzenleneceği, 100’üncü maddesinde ise günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresinin bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca, İllerde valilerce belirleneceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı kanunun 178’inci maddesin (a) fıkrasında 99 ve 100'üncü maddeler hükümleri uyarınca belirlenen günlük çalışma saatleri dışında salgın hastalık ve tabi afetler gibi olağanüstü hallerin olması durumunda bu hallerin devamı süresince ve fabrika, atölye, şantiye, işletme gibi yerlerde İş Kanununa tabi olarak işçi çalıştıran kurumlarca hizmetin gereği olarak işçi ile birlikte çalışma saatleri ve günü dışında çalışmanın zorunlu olunması hallerinde özrü olmak üzere yapılan fazla çalışmaların ücretle karşılanacağı hükmüne yer verilmiş (B) fıkrasında ise; kurumların, gerektiği takdirde personelin günlük çalışma saatini dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırabilecekleri, bu durumda personele, yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verileceği, ancak bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmının yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullandırılabileceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan yine aynı Kanunun 146'ıncı maddesinin 2. fıkrasında “Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenmez, hiçbiri yarar sağlanmaz...” hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede ilgililerin, söz konusu fazla çalışma sürelerine bağlı olarak fazla çalışma ücretinden yararlandırılmalarının mümkün olmadığı; ancak, sözü edilen 178'inci maddenin (B) fıkrası doğrultusunda fazla çalışmalarının her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek izinden yararlandırılmalarının mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Bu açıklamalara göre;

1- İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticilerin söz konusu fazla çalışma sürelerine bağlı olarak fazla çalışma ücreti verilmeyecek.

2- İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticilerin fazla çalışmalarının her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek izinden yararlandırılacak.

3-İkili Eğitim Yapan Okul Yöneticilerin fazla çalışmalarının her sekiz saati bir gün hesabıyla değerlendirilerek bu sürelerin en çok on günlük kısmının yıllık izinle birleştirilerek yıl içinde kullanılabilecek.

Bu işlemden okullar ve kurumlardaki öğretmen dışındaki diğer personelde faydalanabilecek.

Bu durumdaki yönetici ve personelin ve 4/C lilerin fazla çalışma sürelerini hesaplayarak (8 saat ders saati süresi olmayın çalışma saati süresidir.) bir hafta içindeki fazla çalışma saatlerini bulmaları ve bu süre karşılığındaki izinlerini kullanmaları veya yıllık izinlerine ekletmeleri konusunda kurumlarına dilekçe vermeleri gerekmektedir.

Ayrıca; Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapmakta olan personelin başta görev tanımı olmak Üzere, çalışma saatleri ve özlük hakları ile İlgili birçok sıkıntısı nedeniyle Türk Eğitim Senin Millî Eğitim Bakanlığına başvurması üzerine Millî Eğitim Bakanlığı çok geniş bir açıklamada bulunmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10/02/2011 tarihli, 9238 sayılı ve “Hizmetli personelin problemleri” konulu yazılarında;

“Konu–2 Yine pek çok okulumuzda hizmetlilerimiz; mesai saatlerinin dışında da çalışmak zorunda bırakılmakta ve bu çalışmalar karşılığında da hizmetlilere hiçbir mesai ücreti ödenmemektedir. Hizmetlilerimiz yapmakta oldukları rutin görevleri dışında nöbet tutmaya zorlanmakta ve nöbet süreleri içinde oluşabilecek her şeyden mesul tutulmaktadır.

Cevap–2 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun “Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı 178 inci maddesinde, fazla çalışma ve bu çalışma karşılığı verilecek haklar belirlenmiş; maddenin (B) fıkrasında; ''Kurumlar gerektiği takdirde personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti vermeksizin çalıştırabilirler. Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir.” hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanunun 146 ncı maddesinin ikinci fıkrasında ise; memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemeyeceği, hiçbir yarar sağlanamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, bu konuda, 2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi'nin 6'ncı sırasında da “657 sayılı Kanunun 178 inci maddesinin (B) bendinde ver alan, personele yaptırılan ve ücretle karşılanamayan her sekiz saatlik fazla çalışma için bir gün izin verilmesi konusunda Kanunun amir hükmüne titizlikle uyulacaktır.” açıklamasına da yer verilmiş olup, gerek bu açıklamanın ve gerekse 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 178'inci maddesi hükmünün dışında Bakanlığımızın farklı bir uygulamaya gitmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla, Bakanlığımız emrinde görev yapan personelden, günlük çalışma saatleri dışında da görev yapanların fazla çalışmalarının her sekiz saati için bir gün olmak üzere izinden yararlandırılmaları mümkün olup, söz konusu hüküm kapsamında izin verilmeyen personelin adı-soyadı ve görev yaptığı kurumuna ilişkin bilgi ve belgelerin Bakanlığımıza gönderilmesi halinde de konunun değerlendirilmesi mümkün olacaktır.” Açıklamasına göre 4/C’li ve diğer Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapmakta olan personelin her sekiz saat fazla çalışması için bir gün hesabı ile izin verilecektir izin vermeyen kurum amirleri tarafımızca Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam