2. altı aylık geçici görevlendirme halinde yine harcırah verilir mi?

24/01/2012 14:30:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben 657 Sayılı Devlet memurları Kanununa tabii olarak üniversitede çalışıyorum. 2547 sayılı kanunun 13/b-4 maddesi gereğince 6 aylığına geçici görevlendirme ile bir ilçede görevlendirildim. Altı ay boyunca ilk 90 gün için tam, 2. doksan gün içinde 3/2 gündelik aldım. Görevlendirmem bittiğinde tekrar onay ile 6 aylık aynı yere görevlendirildim. Strateji D.B. tekrar gündelik alamayacağımı söylüyor. Oysa tekrar onay var . Araştırıyorum net bir bilgiye ulaşamıyorum yardımcı olursanız çok sevineceğim teşekkür ederim. iyi çalışmalar

Cevap

Harcırah Kanununun “Geçici Görev Gündeliğinin Verilebileceği Azami Süre” başlıklı 42 inci maddesinde geçici bir görev ile yurt içinde başka bir yere görevlendirilenlere bir yıllık dönem zarfında aynı kişiye, aynı yerde, aynı iş için 180 günden fazla harcırah verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu maddenin madde gerekçesinde ise “…vazifenin uzun müddetle devam etmesi ona daimiyet izafe olunmasını, yani bu vazifeye kadro tahsisi usretiyle muamele yapılmasını icabettirir. Bu sebepleler yüzünden bu maddede, aynı yerde aynı iş için aynı şasa 180 günden fazla yevmiye verilmiyeceği hükmü yer almış bulunmaktadır…” denilmektedir.

42 inci Madde gerekçesiyle beraber değerlendirildiğinde, bir yıllık süre içinde 6 şar aylık ayrı ayrı görevlendirme olmuş olsa bile, aynı iş için aynı yer söz konusu olduğu için ilk 180 gün haricinde bu kanun hükmüne göre harcırah ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Diğer taraftan ayrı ayrı her altı ay bitiminde yapılan yeni görevlendirmelerin, her görevlendirme için ayrı ayrı harcırah alınması durumunda, kanuna karşı yapılmış bir hile olarak değerlendirilmesi gerekmekte olup, yukarıda beirttiğimiz gibi söz konusu madde kaç defa görevlendirme olursa olsun, bir yıllık zarf içinde aynı yerde aynı iş için toplam ne kadar süre görev yapıldığında harcırah alınacağını belirlemektedir.

Bu durumda ikici bir görevlendirme olsa bile yeniden harcırah alınması söz konusu olmayacağı kanaatindeyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam