Memurlar.Net

Yazdırma Seçenekleri : Renkli Yazdır Siyah Beyaz Yazdır Resimleri Gizle
https://sorucevap.memurlar.net/soru/1956/ikisi-de-saglik-bakanligi-personeli-olanlar-icin-es-durumu-tayininde-kim-kime-tabidir.html
Yazdırılma Tarihi : 16 Nisan 2024 Salı 09:41

İkisi de Sağlık Bakanlığı personeli olanlar için, eş durumu tayininde kim kime tabidir?

30/07/2012 02:34:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar. Benim size sorum Sağlık Bakanlığı?nın eş durumu tayinlerinde eşlerin birbirine tabi olmaları ile ilgili. Sağlık Bakanlığı?nın ilgili yönetmeliğinde durumumuza uygun netlikte bir açıklama bulamadığımız için size yazıyorum. Umarım yardımcı olursunuz.
Ben Sağlık Bakanlığı 657?ye tabi lise düzeyi tıbbi sekreter, eşim ise 657?ye tabi toplum sağlığı memuru olarak görev yapmaktayız. Ben alan dışı iletişim fakültesi (1 yıl İngilizce hazırlık+4 yıl=5 yıllık) ve alan dışı yüksek lisans mezunuyum. Eşim ise yine alan dışı 4 yıllık iktisat fakültesi mezunu. Ben 2006 Mart?ta işe başladım ve 2011 mayıs- 2012 mayıs döneminde doğum sonrası 1 yıl ücretsiz izin kullandım. Eşim ise 2005 haziranda göreve başladı. Atama yönetmeliğinde eş durumu tayinlerinde öncelikle eşler arasında eğitim durumu üstünlüğüne bakıldığını biliyoruz.
Bu bilgiler ışığında eş durumu tayini istememiz halinde kıdemli eş hangimiz olur? Ben mi eşime, eşim mi bana tabi oluruz? Bu durum eşim ve benim aynı yerde görev yapabilmemiz için çok önemli. Aydınlatırsanız sevinirim.

Cevap

Eş durumu tayinlerinde kimin kime tabi olacağı yönetmeliğin 20. maddesinin ikinci fıkrasında şu şekilde açıklanmıştır:

Eşlerin ikisinin de Bakanlık personeli olması halinde, kıdemli personele öncelik tanınarak, her iki eş için de D veya C hizmet gruplarından uygun bir ilde aile birliğinin sağlanması esastır. Eş durumu açısından kıdem sıralaması;
Bakanlık Merkez teşkilatı kadroları,
İl müdürleri,
başhekimler,
eğitim görevlileri,
başasistanlar,
yan dal uzmanları,
uzman tabipler,
uzman diş tabipleri,
tabipler,
diş tabipleri,
eczacılar,

4 yıllık lisansiyerlerin atanabildiği kadro unvanları,
3 yıllık yüksek öğrenim mezunlarının atanabildiği kadro unvanları,
2 yıllık önlisans mezunlarının atanabildiği kadro unvanları,

kadro unvanlarına bakılmaksızın 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları,
3 yıllık yüksek öğrenim mezunları, 2 yıllık yüksek öğrenim mezunları,
lise mezunları

ve bunlarda eşitlik olması halinde
hizmet süresi fazla olan,
maaş derece-kademesi yüksek olan ve
terfi tarihi kıdemli olan şeklindedir. Kıdemli personelin çalıştığı il diğer eş için D veya C hizmet grubu il ise, kıdemsiz eş bu ile atanır. Aksi halde kıdemli eş için kıdemsiz eşin bulunduğu ilin D veya C hizmet grubundan olmasına bakılır. Her ikisi de mümkün olmazsa kıdemli eşin bulunduğu yere kıdemsiz eş atanır. (Değişik altıncı cümle:RG-22/10/2009-27384) Ancak; başvuru tarihi itibariyle son bir yıl içinde (Değişik ibare:RG-21/5/2011-27940) kurum içi naklen atama döneminde veya sınav sonucunda atanan kıdemli personelin kıdemsiz eşinin eş durumu tayininde D ve C hizmet grubu şartı aranmaz. Bu Yönetmeliğin 19, 21 ve 24 üncü maddeleri uyarınca atanan personelin eşinin, eş durumu tayininde kıdem şartı ile D ve C hizmet grubu şartı aranmaz. Aynı ilde çalışan eşlerin naklen atama talep etmeleri halinde aynı ilke ve öncelikler uygulanır.

Yukarıdaki madde metine göre, sizin açınızdan sıralamada önce "kadro unvanlarına bakılmaksızın 4 yıllık yüksek öğrenim mezunları," satırına bakmak gerekmektedir. Burası her ikiniz için de eşitttir. Sonra "hizmet süresi fazla olan" bölümüne bakıulmalıdır. Burada ise hizmet nedir sorusuna cevap verilmelidir. Yönetmeliğin "Hizmet Puanı Verilmeyecek Haller"i düzenleyen 12 maddesinde askerlik yükümlülüğü dışında kalan aylıksız veya ücretsiz izinli olarak geçirilen sürelere hizmet puanı verilmeyeceği düzenlenmiştir. Buna göre 2011 mayıs- 2012 mayıs arasında kalan döneme hizmet puanı verilmeyecektir. Bunu göz önüne alarak kimin hizmet süresinin fazla olduğu bulunmalıdır. Düşük hizmeti olan diğerine tabi olacaktır.

BENZER SORULAR
30.09.20201/4' ündeki memura kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir mi?
16.05.2020Memur, ticari plakalı dolmuş hattına sahip olabilir mi? Aday memur 'ben bilmiyordum' diyebilir mi?
12.05.2020İtiraz sonucunda disiplin cezasının kaldırılması, aynı fiilden ceza alanları etkiler mi?
13.04.2020Covid-19'dan dolayı, disiplin suçlarında savunma süresi uzadı mı?
02.08.2018Disiplin cezası teklif edildi ama zamanaşımı oldu, 8 yıla 1 kademe alabilir miyim?
11.04.2018Sözleşmelinin sicil puanları memurlukta ilave kademe verilmesinde dikkate alınır mı?
06.04.2017Siyasi parti üyeliği memuriyete girişte engel midir?
26.02.2017Memurlukta sayılan özel sektördeki süreler, sekiz yıla bir kademe (64. madde) uygulamasında değerlendirilir mi?
21.10.2016Aylıktan kesme cezası memurun nakline engel mi?
02.09.2016Ceza davası kesinleşmeden memuriyet sonlandırılır mı?