Bordromdan aile yardımını nasıl çıkarabilirim?

02/05/2013 16:33:00
Yazdır

Soru

Merhaba
Bir Kamu kurumunda 657 sayılı kanuna bağlı olarak çalışmaktayım.
Biraz ters olacak ama çocuğumun burs alabilmesi için maaşımın düşmesi gerekiyor.
Maaş bordromda Herhangi bir yerde çalışmayan Eşim için ödenen
Aile yardımı adı altında 157 TL. lik ödemenin Maaş bordromdan
Çıkarılması için (Eşimin Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederek)
Ne yapabilirim. Sadece Aile yardım ödeneğinden feragat edebilir miyim?
657 sayılı kanunda bu konu hakkında bir şey bulamadım.
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 202 nci maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, (2134) çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. (Mülga ikinci cümle: Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü ve aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesinde "
Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır." hükmü ile aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme 205 inci maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder." hükümleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.
Diğer taraftan, Aile Yardımı Ödeneğinin Ödeme Usulü anılan Kanunun 203üncü maddesinde yer alan "Aile yardımı ödeneği Devlet memurlarına her ay aylıklarıyla birlikte ödenir.
Karı ve kocanın her ikisi de memur iseler bu ödenek yalnız kocaya verilir.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez."
hüküm ile belirlenmiştir.
Ayrıca, 31/12/2005 tarihli ve 26040 3. mükerrer sayılı Resmi Gazetede Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
Anıllan Yönetmeliğin "Sosyal yardımlar" başlıklı 12 inci maddesinde "Kamu personeline yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır.
a) Evlenme yardımı: Aile yardımı bildirimi (Örnek No: 14) ödeme belgesine bağlanır.
b) Aile yardımı : Aylıklarla birlikte ödenen bu yardım, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine (Örnek : 14 ) dayanılarak ödenir. Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Bildirimler, ödeme belgesinin Sayıştaya gönderilecek nüshasına eklenir."
hükmü yer almaktadır.
Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 12 maddesi hükmü uyarınca aile yardımı ödeneğinden faydalanabilmek için beyanname verilmesi ve bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenmesi gerekmektedir.

Ayda 1 gün veya 1 hafta çalışan eş için aile yardımı kesilir mi?

Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
1-Aile yardımından faydalanmak için Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği çerçevesinde Aile Yardımı Bildirimi verilmesi gerekmektedir. Durum değişiklikleri de idareye bildirilmelidir.
2-Tedavi yardımından faydalanmak için aile yardımından farklı beyanname verilmektedir. Bu beyanname üzerinde kurumdan yetkili personel tarafından akreditasyon yapılmaktadır.
3- Eşiniz bir yerde çalışmaya başlaması halinde; Aile Yardımı Bildirimini ve tedavi yardımı beyannamesi yenilemek suretiyle aile yardımı alma ve tedavi yardımını sizin üzerinizden alma hakkını kaybeder.
4-Eşinizin çalıştığı görevden ayrılmasını müteakip yeniden Aile Yardımı Bildirimini ve tedavi yardımı beyannamesi yenilemek gerekir. Siz idareye sağlık yardımından faydalanmak için sosyal güvenlik bakımımdan tedavi yardımı beyannamesini yeniler bakmakla yükümlü kişiler arasına eşinizi aldırmalı ve tedavi bakımından akredite etmelisiniz. Aile yardımı beyannamesini vermez iseniz. Aile yardımı alama ve bu da bordronuzda görünmez.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam