Evrak vermeyen veya niteliği tutmayan 1 yıl memur olamaz müeyyidesine tabi değildir.

31/07/2013 00:15:00
Yazdır

Soru

KPSS ile yerleştirmem yapıldı ancak hiç evrak vermedim. 1 yıllık bekleme süresine tabi olur muyum?
Benim durumum da gelir idaresi başkanlığına şoför olarak atandım 5 yıl e ehliyet şartı vardı 2-3 ay eksik çıktı ben sadece sene olarak hesapladıklarını düşünmüştüm komisyona gidecek dediler büyük ihtimalle atamam onaylanmayacak ÖSYM ye atanmadığıma dair belge göndersem önümüzdeki yerleştirmelere katılabil r miyim? Acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "İşe başlamama halinde yapılacak işlem" başlıklı 63 üncü maddesinde "Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir.
Başka yerdeki bir göreve atananlardan 62 nci maddedeki süre içinde hareket ederek belli yol süresi sonunda yeni görevlerine başlamıyanlara, eski görevlerinden ayrılış ve yeni görevlerine başlayış tarihleri arasında aylık verilmemek şartı ile 10 günlük bir süre daha verilebilir. Belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonunda da yeni görevlerinde işe başlamıyanlar memuriyetten çekilmiş sayılırlar."
hükmü yer almaktadır.
Anılan hükümde "belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler."denilmesi sebebiyle hiçbir zorlayıcı sebep olmaksızın süresi içinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilmekte sebepsiz göreve başlamayanlar bir yıl süre ile memur olarak istihdam edilememektedirler.
zorlayıcı (Mücbir) sebebe dayalı olarak göreve başlamayanlar hakkında ise bu tür bir müeyyide bulunmamaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-ÖSYM yerleştirilen ancak evrak vermeyen veya evrak vermekle birlikte nitelik tutmaması sebebiyle ataması yapılmayan adaylar 657 sayılı Kanunun 63 maddesinde yer alan 1 yıl memur olamama müeyyidesine tabi değillerdir.
2- ÖSYM yerleştirilen ancak nitelikleri tutmayan adaylar söz konusu KPSS puanını ÖSYM merkezi yerleştirmelerinde bir daha kullanamamaktadırlar. Bu husus kılavuzda açıkça yazmaktadır.

Bu soru 16,218 defa okundu. 7 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam