KPSS ile İdare memurluğu öğrenciliğine atanan aday, gitmezse ne olur?

26/03/2020 15:57:00
Yazdır

Soru

Merhaba, ben Adalet Bakanlığını ceza ve infaz kurumları için "idari memur" ilanına başvurdum ve mülakatta başarılı oldum, asil olarak yerleşmeye hak kazandım. Alımlar KPSS puanı ve mülakatla oldu. Ben gitmekten vazgeçtim o yüzden evrak teslim etmeyeceğim ama şimdiden Güvenlik Soruşturmasına başlamışlar. İlerde benim tercih yapmama engel bir durum oluşur mu ne yapmalıyım?

Cevap

KPSS ve sözlü sınav sonucunda memurluğa atanma hakkı kazandım. Göreve başlamazsam ne olur?

Soru

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63. maddelerine göre ilk defa memuriyete atananlar ikamet ettikleri yerde bir göreve atanmaları halinde atama onayının tebliğini izleyen gün, farklı yerdeki bir göreve atananlar ise tebliği tarihini izleyen 15 gün içinde göreve başlamak zorundadır. Belgeyle ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süreler içinde göreve başlamayanların atamaları iptal edilmekte, bu durumdakiler bir yıl süreyle memur olarak atanamamaktadır. Belgeyle ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olması halinde iki aya kadar süre tanınmakta, bu süre içinde de başlamayanların ataması iptal edilmektedir. Ancak uygulamada askerdeyken ataması yapılanlarla ilgili olarak iki aylık süre uygulanmamakta, iki ay geçse bile askerlik dönüşü göreve başlama yapılabilmektedir.

Kamu Gorevlerıne Ilk Defa Atanacaklar Icın Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yonetmelığin ek 2. maddesinde ise, "Bu Yonetmelik hukumleri cercevesinde yapılan merkezi yerlestirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerlestirilen adaylar, daha sonraki personel alımları icin yerleştirmelerine esas alınan puanla basvuruda bulunamazlar." denilmektedir. B grubu kapsamındaki kadro ve pozisyonlar ise memur kadroları ile kamu iktisadi teşebbüslerindeki sözleşmeli personel pozisyonlarıdır. 4B sözleşmeli personel alımlarında, KPSS puanı kullanılarak kurumlarca ayrıca sınav veya seçme yapılarak gerçekleştirilen alımlarda bu yaptırım uygulanmamaktadır.

İlk defa memuriyete atanmada göreve başlama süresi ve göreve başlamama halinde ne olacağı genel olarak bu şekilde özetlenebilir.

Ceza infaz kurumları ve tutukevelerinde istihdam edilmek üzere alınacak idare memurlarının durumu genel düzenlemelerden farklılık göstermektedir. İdare memurluğu için öncelikle KPSS sonrası Adalet Bakanlığınca yapılacak sözlü sınav sonucunda başarılı olanlar idare memuru öğrencisi olarak alınmakta, bu kişiler 5 ay süreyle hizmet öncesi eğitime tabi tutulmakta, öğrencilik süresince kendilerine her ay 3000 gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı tutarında (438 TL) harçlık ödemesi yapılmakta, hizmet öncesi eğitim döneminde başarılı olanlar idare memuru olarak atanmaktadır. Hizmet öncesi eğitim görerek ataması yapılanlar için her öğretim yılı karşılığında iki yıl süre ile mecburi hizmet yükümlülüğü getirilmiş olup, mecburi hizmet yükümlüğüne uymayanlar için parasal yaptırım uygulanacaktır.

Sonuç olarak, başarılı olduğunuz sınav sonucunda memur olarak atanma değil, hizmet öncesi öğrenci olarak alınma söz konusudur. Sizden istenen belgeleri süresi içinde teslim etmemeniz veya feragat etmeniz halinde sadece idare memuru öğrencisi olarak alımınız yapılmayacaktır. Bunun dışında KPSS puanınızı kullanarak diğer atamalar için tercihte bulunmanızda, yerleştirilmeniz halinde atamanızın yapılmasında bir engel bulunmamaktadır.

Ancak, çalışmayı düşünmediğiniz bir görev için tercih işleminde bulunmanın hem Kurumların işini zorlaştırdığını hem de o görevde çalışmaya ihtiyacı olan başka bir adayın hakkını ortadan kaldırdığını hatırlatmak isteriz.

Bu soru 15,107 defa okundu. 5 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam