KİT'lerde sözleşmeli personel olanlar, daha sonra hangi kadrolara atanamaz?

07/01/2020 18:16:00
Yazdır

Soru

2019/1 KPSS Merkezi Yerleştirme sonucunda 399 KHK'ye tabi bir KİT kurumuna memur olarak atandım ve göreve başladım. 2019 yılı itibarıyla uygulanmaya başlayan "3 yıl boyunca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş yasağı " 4B'li kurumları ve memur atamalarını da kapsıyor mu?

Kısacası 2018 KPSS puanımla önümüzdeki olası 4B'li atamalara veya ilanlara başvuru hakkım var mı yoksa 3 yıl geçiş yasağı 4B li memur atamalarına da kapsıyor mu?

Cevap

Kamu iktisadi teşebbüslerinin 2019 yılına ait genel yatırım ve finansman programının tespitine dair Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararın 7 nci maddesinde 1.1.2019 tarihinden sonra sözleşmeli personel pozisyonlarına atananların belirli istisnalar dışında 3 hizmet yılını tamamlamadıkça; halen görev yaptıkları kuruluşlara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanamayacakları hükme bağlanmıştır. Bu durumdaki KİT sözleşmeli personeli, KPSS sonuçlarına dayalı merkezi yerleştirmeler ile KİT'lerin kendi yönetmelikleri kapsamında merkezi yerleştirme dışında sınavla alabilecekleri personel alım ilanlarına başvuru yapamayacakları gibi, başvuru yapıp yerleştirilseler dahi atama işlemleri yapılmayacaktır. Kazara atama yapılsa bile sonrasında iptal edileceğini söylemeye gerek bile yok. 3 yıllık başvuru ve atama yasağı tüm statüleri (işçi, memur, sözleşmeli) kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.

İstisnalar ise uzman yardımcılığı, müfettiş yardımcılığı, denetçi yardımcılığı gibi kariyer meslekler ile öğrenim durumu itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara (avukat, mühendis, teknisyen gibi) yapılacak atamalar olarak belirlenmiştir.

Aynı kısıtlamaya 2020 yılı için uygulanacak genel yatırım ve finansman programının tespitine ilişkin Kararda da yer verilmiştir.

Cumhurbaşkanı kararı ile bu şekilde bir kısıtlama getirilmesinin hukuki tartışmasının ayrıca yapılması gerekmekle birlikte mevcut durumda bu düzenleme hem kamu idarelerini hem de kişileri bağlayıcı niteliktedir.

Bu itibarla KİT'lerde merkezi yerleştirme yoluyla veya diğer kamu idarelerinde görev yapmaktayken yahutta istifa sonrası atanacak olanların kötü bir sürprizle karşılaşmamaları adına bu hususu hatırlarında tutmalarında yarar bulunmaktadır.

Son olarak bu kısıtlamanın sadece 399 sayılı KHK'nin 3/c maddesi kapsamındaki sözleşmeli personeli kapsadığını, işçi statüsünde çalışanlar ile I Sayılı Cetvele dahil kadrolara (müfettiş yardımcısı) atanmış olanları kapsamadığını vurgulayalım.

Bu soru 21,811 defa okundu. 3 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam