Muvazzaf askerlik hizmetini yapan müfettişlik sınavlarına girebilir mi?

08/08/2013 00:20:00
Yazdır

Soru

Askerlik esnasında KPSS den yeterli puanları aldığımızda kurum sınavlarına girebiliyor muyuz?
Başvuru şartında askerlikle ilişiği olmamak şartını sağlamadığımızdan yanlış beyanda bulunmuş mu oluyoruz?
İkinci bir sorum da KPSS alandan müfettişlik ya da uzmanlık kadrolarına atansak işe başlandığında yardımcılık sürecinde(ilk 3 yıl) askere gidebilir miyim?

Cevap

"Devlet Memuru olmanın genel ve özel şartları" 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 48 inci maddesinde sayılmış bulunmaktadır. söz konusu 48 inci maddenin 6 ncı fıkrasında "Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,"
denilmektedir.

İlanlarda genellikle "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak.", "Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak." ibareler yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurların terhislerinde göreve başlatılmaları ile muvazzaf askerlikte geçen sürelerin kademe ve derece intibaklarında değerlendirilmesi" başlıklı 83 üncü maddesinde "Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar.
Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca gözönünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir."
İle "Aylıksız izin" başlıklı 108 inci maddesinin (G) bendinde "Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılır." hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda yer alan hükümlerin birlikte değerlendirilmesi ve istikrar bulmuş uygulamalr çerçevesinde;
1- Aday devlet memurlarına muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesi hükmü uyarınca aylıksız izin verilmektedir. A gurubu kariyer uzman veya müfettiş yardımcılığı kadrolarına atanan aday memurların askerlikleri kurumlarınca tecil ettirilmez ise aylıksız izin kullanmaktadırlar. Bu hususta uygulamada bir ihtilaf bulunmamaktadır.
2- Uzman ve Müfettiş yardımcılığı kadroları sınavlarına girebilmek için 657 sayılı DMK 48 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında aranılan şartın taşınması gerekmektedir.
Askerde olan kişinin 657 sayılı DMK 48 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında aranılan şartı taşımadığı düşünülmektedir.

Bu soru 10,759 defa okundu. 4 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam