İşsizlik ödeneği alan eş için aile yardımı ödeneği alınır mı?

12/09/2013 16:29:00
Yazdır

Soru


657 sayılı Kanuna tabi memur kadrosunda çalışmaktayım. Eşim iş kanununa tabi işçi statüsünde çalışmakta iken işyeri kapandı işsiz kaldı. Ancak işsizlik ödeneği almaktadır. Aile yardımı ödeneği alabilir miyim?
Yardımlarınız için şimdiden şükranlarımı sunuyorum.

Cevap

25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun "İşsizlik sigortası ile ilgili tanımlar" başlıklı 47 inci maddesinin (h) bendinde "İşsizlik ödeneği: Sigortalı işsizlere bu Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan parasal ödemeyi," ifade edeceği hükmü bulunmaktadır.
Sigortalılardan hizmet akitleri 4447 sayılı Kanunda belirtilen hallerden birisine dayalı olarak sona erenler, Kuruma süresi içinde şahsen başvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri ve bu Kanunda yer alan prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları kaydıyla işsizlik ödeneği almaya hak kazanmaktadırlar.
İşsizlik ödeneği her ayın sonunda aylık olarak işsizin kendisine ödenir. İlk işsizlik ödeneği ödemesi ise ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. İşsizlik ödeneği, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemez. Sigortalının kusurundan kaynaklandığı belirlenen fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınır. Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.
İşsizlik ödeneği 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun uyarınca işsizlik sigortasına ilişkin işlemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı İş ve İşçi Bulma Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.


657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Aile Yardımı Ödeneği başlıklı 202 nci maddesinde "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir.
Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için 1500, (2134) çocuklarından herbiri için de 250 gösterge rakamının (72 nci ay dahil olmak üzere 0-6 yaş grubunda yer alan çocuklar için bir kat artırımlı) aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden ödenir. (Mülga ikinci cümle: Eşlerden birine iş akdi veya toplu sözleşme gereği çocukları için yapılan aile yardımı ödeneği daha düşük ise, yalnız aradaki fark ödenir. Bu fıkrada yer alan gösterge rakamlarını 3 katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü ve aile yardımı ödeneğine hak kazanma başlıklı 204 üncü maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneğine evlendiği; çocuk için ödenen yardıma da çocuğunun doğduğu tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır."
hükmü ile aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme 205 inci maddesinde "Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder." hükümleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

Eşi için aile yardımı ödeneği alabilmek için;
1- Eşin menfaat karşılığı çalışmaması,
2- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması,
gerekmemektedir.

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ülkemizde bulunan sosyal güvenlik kurumları birleştirilmiş olup Sosyal Güvenlik Kurumunca ifa edilmektedir.

Ayrıca, 31/12/2005 tarihli ve 26040 3. mükerrer sayılı Resmi Gazetede Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Anıllan Yönetmeliğin "Sosyal yardımlar" başlıklı 12 inci maddesinde "Kamu personeline yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır.
a) Evlenme yardımı: Aile yardımı bildirimi (Örnek No: 14) ödeme belgesine bağlanır.
b) Aile yardımı : Aylıklarla birlikte ödenen bu yardım, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine (Örnek : 14 ) dayanılarak ödenir. Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Bildirimler, ödeme belgesinin Sayıştaya gönderilecek nüshasına eklenir."
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
1- Sosyal Güvenlik mevzuatı 5510 sayılı Kanun uyarınca Sosyal Güvenlik Kurumunca yürütülmektedir.
2-Eşi için aile yardımı ödeneği alabilmek için eşin menfaat karşılığı çalışmaması ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almaması gerekmemektedir.
3- 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca işsizlik ödeneği ödenmektedir. Mer'i mevzuat gereğince İşve Bulma Kurumu sosyal güvenlik kurumu olmadığı gibi işsizlik ödeneğine bir aylık olmadığı düşünülmektedir.
4- Devlet memurunun 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca işsizlik ödeneği alan eşi için 657 sayılı Kanunun 202 inci maddesi ve Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükmü uyarınca Aile Yardımı Bildirimi verilmesi halinde aile yardımı ödeneği verilmesi gerekmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam