Kadroya geçen sözleşmeliler ne zaman aylığa hak kazanır?

19/11/2013 00:23:00
Yazdır

Soru

Merhabalar
Sayın Memurlar.net yöneticileri acil bir konuda yardımınıza ve yönlendirmenize ihtiyacımız vardır.
Konu şöyle.
Malumunuz hükümet 4/B kadrosundakileri kadroya geçirmiş ve 2 Kasıma kadar kurumlara süre verilmişti.
Efendim eşim tarım bakanlığında Kahramanmaraş'ta sözleşmeli mühendis olarak çalışmaktadır. Tarım Bakanlığı 7 Ekim tarihinde personel genel müdürlüğünün web sitesinde kadro olurunu yayınlamış olmasına rağmen eşim ve benzer durumdakilerin kadroya geçiş işlemi 15 Ekim tarihine tekabül edecek şekilde yapılmamış ve kurum idarecileri tarafından erken bayram nedeniyle erken maaş yatacağından bahanesiyle (ki bazı iller 15 Ekimde kadro işlemini yapmıştır) 15 Kasıma kadroya geçiş işlemlerini yapacaklarını belirtmişlerdir. Ve 15 Ekimde sözleşmeli maaş ödenmiştir eşime. Lakin kurum 2 Kasım kadroya son geçiş günü olduğunu hatırladı maalesef (uyarılara rağmen) ve 31 Ekimde sözleşmeliden çıkış 1 Kasım itibari ile kadroya geçişlerini yapmışlardır. 15 Kasımda da bir buçuk aylık (4320 TL) maaş ödenmiştir. Bu durumda eşime 14 günlük fazla sözleşmeli maaş ödenmiştir. (sözleşmeli ekim ayı net ele geçen maaşı 2796,42 tl olup günlük yevmiyesi 93,214 TL ye buda 14 günlüğü 1304,994 tl olmaktadır. Bizler bu meblağı geri ödemeyi beklerken 2250 tl geri ödeme talep edilmiştir kurum tarafından. İtiraz ettik ancak faydasız kaldı.
Şimdi öğrenmek istediğimiz husus kurum idarecilerinin hata ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan ve yapılan 1305 TL lik fazla ödeme yerine 2250 TL ödeme istenmesi ne derece doğrudur. Bu konuda sizlerden acil yardım bekliyoruz.
Sorunumuza sessiz kalmayacağınızı umuyor. Ve şimdiden sizlere teşekkür ediyorum.

Cevap

12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02/07/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

6495 sayılı kanunun 9 uncu maddesi ile 657 sayılı DMK eklenen geçici 41 inci maddesinde "Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, söz konusu mevzuat hükümlerine göre sözleşmeli personel olarak geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden ay başından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz. Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz."hükmü bulunmaktadır.

Söz konusu hükümde kadroya atanan sözleşmeli personelin atandıkları kadronun mali haklarına takip eden aybaşından itibaren hak kazanılmaktadır. Atanılan kadro ile önceki sözleşmeli pozisyonun mali hakları arasında farklılık bulunması halinde mahsuplaşma yapılmaması gerekmemektedir.


Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1 Kasım2013 tarihinde kadroya atanan memurların maaşları 15 Kasım Tarihi itibariyle kadro üzerinden yapılması gerekmektedir.

Kamu kurumu sehven ödediği 1-14 Kasım kadro maaşını iade almasında mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.

14 günlük memur maaşının miktarını maaş bordronuzdan öğrenebilirsiniz. Bu miktar kesinti yapılmış ise mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.

Ancak 6495 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin açık hükmüne rağmen yanlış işlem yaparak14 günlük farzla ödeme yapan ve karışıklığa sebep olan ilgililer hakkında disiplin soruşturması yapılmasının gerekli olduğu değerlendirilmektedir.


ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam