Resen emeklilik durumunda hangi haklar kaybedilir?

25/11/2013 22:30:00
Yazdır

Soru

30.08.2005 yılında TSK da subay olarak göreve başladım ve 15.11.2012 yılında Resen emekli ye sevk edildim, Bu tarihten sonra emekli sandığı tarafıma belli miktarda toplu ödeme yaptı. Bu nedenle;

1- Aldığım bu paradan dolayı emekliliğimle ilgili bir hak kaybı oluşacak mı?(Şu anda SGK lıyım ve özel sektörde çalışıyorum)

2- Emekli sandığına Harp Okulu 1 inci sınıftan ve 18 Yaşından itibaren ödeme yapıldığını bilmekteyim bu nedenle toplam prim gün sayımı emekli sandığından resmi bir yazı ile almam mümkün müdür ?Yoksa bu ödemeyle birlikte tüm prim gün ve hizmet sürem siliniyor mu_?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla.

Cevap

2005 YILINDA TSK.DA SUBAY OLARAK GÖREVE BAŞLAYAN VE 7 YIL ÇALIŞTIKTAN SONRA RESEN EMEKLİYE SEVK EDİLEN TSK. PERSONELİ TOPLU ÖDEME ALDIĞINDA HİZMET SÜRELERİ SİLİNEREK EMEKLİLİK KAYBI OLUR MU?

Sorunuz özelinde resen emekliye sevk edilenlerin sosyal güvenlik konusundaki haklarını açıklamaktayız.

Resen emeklilik, TSK. Personelinin veya başka kurumlarda görev yapan Devlet memurlarının kendi istekleri üzerine görevlerinden istifa etmek suretiyle, müstafi sayılmak suretiyle ayrılma veya emekli olmak istemeleri değildir. Resen emeklilik kurumların memurları görevlerinden çıkarmaktadır.

Resen emeklilik durumunda sosyal güvenlik konularıyla ilgili maddeleri 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile belirlenmiştir. Bu Kanunda bulunan maddelere göre değerlendirmelerimiz şu şekildedir:

1-8 Eylül 1999 tarihinden sonra memur olanların Resen emeklilik durumunda emekli aylığı bağlanabilmesi için 25 hizmet yılının bulunması ve 61 yaşının doldurulması gerekiyor. Yoksa aylık bağlanmıyor.

2-8 Eylül 1999 tarihinden öne memur olanlar için ise Resen emeklilik durumunda emekli aylığı bağlanabilmesi için 25 hizmet yılı ve geçici 205 inci maddedeki kademeli geçiş süresinde tabi olacakları yaşlarının da doldurulması gerekiyor. Yoksa aylık bağlanmıyor.

3-Resen emeklilik durumunda 25 hizmet yılı bulunmayanlara toptan ödeme ve hizmet sürelerine de emeklilik ikramiyesi yapılıyor. Aylık bağlanmıyor.

4-Resen emeklilik durumunda toptan ödeme alanların hizmetleri hiç çalışılmayan süre olarak görünüyor.

5-Toptan ödeme alanların hizmetleri hiç çalışılmayan süre olsa da, tamamen yok sayılmıyor. Burada ilgililere ayrıca hiç çalışılmamış gibi olan bu sürelerini yeniden hizmet olarak sayılması için bir tercihte verilmiştir.

6-Toptan ödemeyi alan kişiler, SSK.lı, Bağ-Kurlu veya Devlet memuru olurlarsa, bu süre içerisinde aldıkları toptan ödemeyi yeniden Sosyal Güvenlik Kurumuna iade ederlerse, hizmetlerini yeniden kazanmaktadırlar. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeleri gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun alacağı tutarı ilgililere bildirdiğinde, emekli olmadan en az 6 ay önce bildirilen tutarı iade etmeleri gerekiyor.

7-Resen emekli olan kişilerin, memurluk hizmetleri ile SSK.lı, Bağ-Kurlu hizmetleri de olduğunda, memurluk sürelerine emeklilik ikramiyesi alamıyorlar.

8-Resen emekli olan kişilerin memurluk hizmetlerinden başkaca bir hizmetleri bulunmuyorsa, emekli aylığı bağlanırsa emeklilik ikramiyesi alabiliyorlar.

9- Özel sektörde çalışırken, toptan ödeme yapılarak yok sayılan hizmetlerinizi, SGK.ya müracat etmek suretiyle yeniden kazanabilirsiniz. Bunun için de SGK.nın hesaplayacağı tutarı yine SGK.ya vermeniz gerekecektir.

Değerlendirmelerini yaptığımız 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun ilgili maddelerinde aşağıdaki belirlemeler yapılmıştır.

Madde 39

? Madde 39 ? Emekli aylığı aşağıdaki hallerde bağlanır:

?

b) (Değişik birinci paragraf: 25/8/1999 - 4447/23 md.) 25 fiili hizmet yılını dolduran iştirakçilerden kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranların istekleri üzerine,

Seçilmiş belediye reisleri ve vilayetlerin daimi komisyon azaları hariç olmak üzere, 30 hizmet yılını tamamlamış olanlar kurumlarınca lüzum görüldüğünde yaş kaydı aranmaksızın re'sen,

?

c) (Değişik: 25/8/1999 - 4447/23 md.) İştirakçilerden 40 ıncı madde gereğince haklarında yaş haddi hükümleri uygulanacak olanlar kurumlarınca re'sen veya (61) yaşını doldurduklarında istekleri üzerine;

ç) (Değişik: 25/8/1999 - 4447/23 md.) 87 nci maddenin (a, b, c, d, e, g, h, i, j ve m) fıkralarında gösterilenlerden 25 fiili hizmet yılını dolduran iştirakçilerden kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını dolduranların istekleri üzerine,

d) (Değişik: 25/8/1999 - 4447/23 md.) 88 inci madde gereğince emekli kesenekleri geri verilememiş olanların (61) yaşını doldurmalarında istekleri üzerine ve (b) fıkrasındaki durumda iseler re'sen;

e) Subay ve askeri memurlarla, gedikli subay ve gedikli erbaşların ahlak noktasından hüküm ile veya yetersizlik veya disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri üzerine veyahut askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlarınca resen;

f) (e) fıkrasında yazılı olanlar dışındakiler ahlak ve yetersizlik sebeblerinden dolayı yönetmeliğine göre sicilleri üzerine kurumlarınca resen;

?

Değişik paragraf - (Değişik: 25/8/1999 - 4447/23 md.) Emekli aylığı bağlanabilmesi için yukardaki (c ve d) fıkralarında yazılı hallerde ilgililerin fiili hizmet müddetlerinin 15 yılı, (e ve f) fıkralarında yazılı hallerde de 25 yılı doldurmuş olmaları şarttır. (b) fıkrasının ikinci paragrafı ile (27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenler hariç) (d,e ve f) fıkraları kapsamına girenlere 61 yaşını doldurmadan emekli aylığı bağlanmaz.

(Ek: 23/9/1983 - 2898/2 md.; Mülga: 20/2/1992 - 3774/6 Md.)

(Ek: 25/8/1999 - 4447/23 md.) (b) ve (ç) fıkralarında gösterilenlerden 32 nci madde gereğince fiili hizmet sürelerine zam yapılanların yaş hadlerinden; eklenilen bu sürenin üç yıldan çok olmamak üzere yarısı indirilir.?

Madde 82

?Madde 82 ? Toptan ödeme, aşağıda yazılı hallerde yapılır:

a) Yaş haddinden dolayı emekliye ayrılanlardan veya (61) yaşını doldurarak emekliye ayrılmalarını istiyenlerden, fiili hizmet müddetleri 15 yıldan az olanlara;

b) 39 uncu maddenin (e) ve (f) fıkralarında yazılı olanlardan; fiili hizmet müddetleri 25 yılı doldurmamış olanlara;

c) Haklarında adi malullük hükümleri tatbik edilen iştirakçilerden; fiili hizmet müddetleri 10 yıldan az olanlara;

ç) Vazife malullüğü geçtiğinden aylığı kesilmiş ve emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye tayin edilmemiş durumda iken (61) yaşını dolduranlardan; fiili hizmet müddetleri 15 yıldan az olanlara veya yine bu durumda iken ölen ve fiili hizmet müddetleri 15 yıldan az olanların; dul ve yetimlerine;

d) Mahkemece gaipliklerine hükmolunan iştirakçilerden fiili hizmet müddetleri 10 yıldan az olanların; hüküm tarihinden itibaren bir yıl içinde yazı ile Sandığa müracaat eden dul ve yetimlerine.

Madde 83

Madde 83 ? (Değişik: 7/5/1986 - 3284/12 md.)

Toptan ödeme, ilgililerin, fiili ve itibari hizmet süreleri ile borçlandıkları hizmet süreleri için ödedikleri paralara tekabül eden süreler toplamının her tam yılı ile, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylıklarının iki katının çarpımından oluşan miktarı ifade eder. Hizmet süresi toplamında bulunan yıl kesirleri tama iblağ edilir. Tahakkuk ettirilen toptan ödeme miktarı, bir yıllık hizmet için tahakkuk ettirilecek miktardan az olamaz.

Madde 89

? Madde 89 ? (Değişik: 17/1/2012-6270/1 md.)

Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.

Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8 inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir.

?

Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölen iştirakçiler için yukarıdaki esaslara göre hesaplanacak ikramiyenin tamamı, aylığa veya toptan ödemeye hak kazanan dul ve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyle orantılı olarak ödenir.

??

Madde 102

?Madde 102 ? (Değişik: 23/2/1965 - 545/3 md.)

Sandıkta birikmiş emekli keseneklerini geri almış bulunanlarla, toptan ödeme yapılmış olanlardan, 98 inci maddenin vazifeye alınmaya ait hükümleri mahfuz kalmak üzere, emeklilik hakkı tanınan veya 130 uncu maddede gösterilen vazifelere, belediye başkanlığına, illerin daimi komisyon üyeliklerine geçenlerden, aldıkları paraları, aldıkları tarihlerden itibaren ödiyecekleri tarihe kadar hesaplanacak kanuni faizi ile birlikte toptan Sandığa geri verirlerse;

?

Ancak;

a) İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce,

b) Kurumlarınca re'sen (malullük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,

Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır.

Aldıkları paraları, yukardaki süreler içinde geri vermiyenler ile paraları zamanaşımına uğramış bulunanlar emeklilik hakkı tanınan bir vazifeye ilk defa alınmış sayılırlar.

??

Bu soru 46,999 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam