Sınavla mühendis olan memurun yeniden mühendis atanmaması dava edilebilir mi?

26/03/2014 08:40:00
Yazdır

Soru

Merhaba,
Yardımcı Hizmetler Sınıfında (Kaloriferci) olarak çalışmakta iken 2004 yılında çalıştığım kurumun farklı bir ilde açmış olduğu "Görevde Yükselme Sınavını" kazanarak 2005 yılında naklen atandım.
Bu ilde 4 ay çalıştıktan sonra bazı ailevi sorunlar nedeniyle yeni görevdeki hakkım saklı kalmak kaydıyla kendi isteğimle eski görevime geri döndüm.
Şimdi
1. sorum: Görevde yükselme sınavı ile kazanmış olduğum unvanda yeniden çalışabilir miyim? Ve göreve dönmek için ne yapabilirim?
2. sorum ise: Kazanmış olduğum unvana dönüş talebim kabul edilmezse; hukuki olarak İdari Mahkemeye
Başvurma hakkım var mıdır? Bu konu ile ilgili emsal İdari Mahkeme Kararı mevcut mudur?
Yardımcı olursanız çok memnun olurum, teşekkür ederim.
İyi çalışmalar...

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" başlıklı 76 maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.
"hükmü bulunmaktadır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Bu Genel Yönetmeliğin Geçici 3 üncü maddesinde ise; "Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatları uyarınca kazananların hakları saklıdır..." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun genel haklar kapsamında sayılan müracaat, şikayet ve dava hakkı 21 inci madde de "Devlet memurları kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahiptirler.
Müracaat ve şikayetler söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapılır.
Müracaat ve şikayetler incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirilir. Müracaat ve şikayetlerle ilgili esas ve usuller Başbakanlıkça hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir."
şeklinde düzenlenmiştir. Anılan Maddenin son fıkrası hükmü uyarınca Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik 28.11.1982 tarihli ve 8/5743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olup,12.01.1983 tarihli ve 17926 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinde Devlet memurları kurumları ile ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra karar mercii başlıklı 12 inci maddesinde "Müracaatlar hakkında karar verme yetkisi, kurumların çalışma usul ve esaslarını belirleyen Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler ile müracaat konusunu çözümlemeye yetkili kılınan mercilere aittir.
Müracaatı kabul eden ancak sorunu çözümleme yetkisi bulunmayan amirler bunları silsile yolu ile birinci fıkrada belirtilen mercilere 3 gün içinde intikal ettirilir.
Toplu müracaat yasağı, şekil, yapılacak işlemler, süre, itiraz, müracaat edenin sorumluluğu konularında uygulanacak hükümler.
" denilmektedir.

Anayasanın yargı yolu başlıklı 125 inci maddesinin 1 inci fıkrasında "İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinde bunlardan doğan uyuşmazlıkların milli veya milletlerarası tahkim yoluyla çözülmesi öngörülebilir. Milletlerarası tahkime ancak yabancılık unsuru taşıyan uyuşmazlıklar için gidilebilir." hükmü bulunmaktadır.

2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle dava açmanız sizin takdirinizdedir.

İdareye atamanızın onaylanması yönünde yeni bir dilekçe verebilirsiniz ve bu talebinize süresi içinde cevap verilmemesi (60 gün)halinde olumsuz cevap verdiği kabul edilmek suretiyle 2577 sayılı İdari Yargımla Usulü Kanunu hükümlerine uymak suretiyle 60 gün içinde konuyu idari yargıya intikal ettirmek suretiyle hakkınızı aramanız mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde:
1- " hakkım saklı kalmak kaydıyla" ibaresi koymak memura bir şey kazandırmaz. yasaların koruduğu haklar söz konusu ibare olmasa bile zaten korunur.

2-Ggörevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliği çerçevesinde sınav ile elde edilen unvanlar anılan Yönetmelik çerçevesinde kullanılması mümkündür.

3-sınavla elde edilip kendi isteğinizle ayrıldığınız unvana yeniden atanma talebinde bir dilekçe ile baş vurabilirsiniz.
4-Mühendis kadrosuna yeniden atanma talebiniz idarece karşılanmaması durumunda bütün idari işlemlerde olduğu gibi idari yargı yoluna müracaat etmek mümkündür.

5-İdare işlemlerini;
Hizmet gerekleri, kamu yararı ve eşitlik prensibine uyarak tesis etmek durumundadır.
Bu hususlara riayet edilerek yapılmış olan idari işlemlerin yağıdan dönmesi söz konuş olmaz.
Ancak karar mahkemelerimizindir.
Peşinen bir sonuç söylemek mümkün değildir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam