6495'le kadroya geçen teknikeri şoför kadrosuna atamak mümkün mü?

17/07/2014 01:17:00
Yazdır

Soru

Sayın editör,
Geçen yıl 6495 sayılı Kanunla THS sınıfında makine teknikeri olarak kadroya geçtim.
Çalıştığım belediye bana istemediğim halde şoförlük oluru almak istiyor sizce bunu yapabilir mi?
Ben istemediğimi nasıl ifade etmeliyim?
Teşekkürler.

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme" başlıklı 71 inci maddesinde "Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.
Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.
Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez."
hükmü bulunmaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" başlıklı 76 maddesinde "Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür.
Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına göderilmesini kabul etmeleri şartiyle) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir."
hükmü bulunmaktadır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Mezkur yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesinde "Belediyeler, il özel idareleri ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlardaki memurların görevde yükselmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bir genel yönetmelik hazırlanarak yürürlüğe konulur." hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda belirtilen hüküm uyarınca, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik" 04.07.2009 tarihli ve 27278 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Mahalli İdarelerle İlgili Görevde Yükselme Yönetmeliği

Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinin (c) bendinde "Aynı düzey görev: Hiyerarşi, görev, yetki ve sorumluluk açısından aynı grupta ya da grup içinde alt gruplar olması halinde aynı alt grupta gösterilen görevleri,"ifade edeceği hükmü yer almaktadır.

Anılan Yönetmeliğin "Görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar" başlıklı 5inci maddesinde görevde yükselmeye tabi kadrolar şunlar sayılmıştır. 5 inci maddenin 1 inci fıkrasının (d) İdari hizmetler grubu; başlıklı bendinin 2 inci sırasında "2) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, anbar memuru, ayniyat memuru, belediye trafik memuru, bilet satış memuru, evlendirme memuru, gemi adamı, koruma ve güvenlik görevlisi, gişe memuru, memur, mutemet, sayaç memuru, tahsildar, şoför." sayılmaktadır.

Mezkur yönetmeliğin 7 inci maddesinin (l) bendinde "Şoför kadrosuna atanabilmek için;
1) En az ortaöğrenim mezunu olmak,
2) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 38 inci maddesi gereğince belirlenen en az (E) tipi sürücü belgesine sahip olmak,"
gerektiği hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca;
1-6495 sayılı Kanun uyarınca memur kadrosuna atananların kurumlar arası nakilleri 5 yıl süre ile yasaklanmış, mer'i mevzuat hükümleri çerçevesinde kurum içinde görev unvan değişikliği yapmasına engel bulunmamaktadır.
2-657 sayılı Kanunun 71 ve 76 ıncı maddeleri hükmü ile "Mahalli İdareler Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde Tekniker kadrosundan şoför kadrosuna atanma alt görevlerden üst görevlere yapılacak mahiyette atama olmadığından şoför kadrosuna atanabilmek için aranılan şartları taşımanız halinde sınıf ve unvan değişikliğinin mümkün olduğu değerlendirilmektedir.
3-Tekniker kadrosundan şoför kadrosuna atanmanız halinde mali kaybınız olur.
4-Anlaşılan o ki idare tekniker kadrosu dolu iken sözleşmeli alım yapamadığından kadroyu boşalmak istemektedir. Sizi şoför kadrosuna atadıktan sonra boş olan tekniker kadrosuna 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli tekniker istihdam edecektir.
5-Rızanız dışında unvanınızın değiştirilmesi ve mali kaybınız olması halinde dava ederseniz kazanma ihtimaliniz çok yüksektir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam