Yaşı beklemek için istifa eden memur, çalışan eşinden dolayı sağlık yardımı alabilir mi?

04/08/2014 17:22:00
Yazdır

Soru

1- Yaşını beklemek için istifa eden memur, çalışan eşinden dolayı sağlık yardımından yararlanmaz mı.

2- Yine hizmet yılını doldurmuş ve yaş haddine takılan memur, memuriyetten atılırsa yaşı geldiğinde emekli ikramiyesi ve emekli maaşı bağlanır mı

3- Bir memur emekliliğine son 3,5 yıl kala SSK'lı olarak yine devlet kurumunda çalışırsa ikramiye yerine işçi kıdem tazminatı mı alır.

Bu konularda açıklayıcı bilgilere ulaşabilirmiyim?

Cevap

Soru; Yaşını beklemek için istifa eden memur, çalışan eşinden dolayı sağlık yardımından yararlanması;

Cevap; Hizmet süresini doldurup yaşı beklemek için istifa eden memur, hiç bir statüde çalışmamak koşuluyla, herhangi bir aylık veya gelir almamak koşuluyla çalışan eşinden dolayı sağlık yardımından yararlanabileceğini değerlendirmekteyiz. Bunun için çalışan eşinin görev yaptığı kurumuna müracaat etmesini tavsiye edebiliriz.

Soru;Hizmet yılını doldurmuş ve yaş haddine takılan memur, memuriyetten atılırsa yaşı geldiğinde emekli ikramiyesi ve emekli maaşı bağlanır mı?

Cevap; 

Hizmet yılını dolduran, yaş haddine takılan memur memuriyetten sicilleri üzerine resen atılırsa yaş haddine takıldıkları için daha sonra yaşını doldursa dahi emekli aylığı bağlanamayacağını, emekli aylığının ancak 61 yaşlarını dolduracakları tarihten sonra alabileceklerini değerlendirmekteyiz.

Emekli ikramiyelerini koşullu olarak alabileceklerini belirtebiliriz.

-Memuriyetten atıldıktan sonra hiçbir statüde çalışmamaları, memuriyet öncesinde de ssk.lı bağ-kurlu hizmetleri olmayan memur Devlet memurluğundan atılırsa aylık bağlanılan tarih itibariyle ikramiye alabileceğini, ancak memuriyetten atıldıktan sonra ssk.lı bağ-kurlu çalışırsa, memurluktan atılmadan önce de ssk.lı bağ-kurlu hizmetleri varsa emekli ikramiyesi alamayacağını, değerlendirmekteyiz.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 hükmüne göre hizmet yılını doldurmuş ve yaş koşulunu da tamamlamış bir memur sicilleri üzerine resen memuriyetten atılırsa, bunların 61 yaş koşuluna tabi olmadan, emekli aylıklarının bağlanabileceğini ayrıca değerlendirmekteyiz.

Soru; Bir memur emekliliğine son 3,5 yıl kala SSK'lı olarak yine devlet kurumunda çalışırsa ikramiye yerine işçi kıdem tazminatı mı alır.

Cevap; Bir memur emekliliğine son yedi yıllık süresi içerisinde 3 yıl 6 ay veya daha fazla çalışırsa, SSK.lı olarak emekli olur, az çalışırsa Memur olarak emekli olur. Hem SSK.lı olarak veya Memur olarak emekli aylığı bağlanırsa, işçi kıdem tazminatı olarak değil, memurluk süresine memurlara ödenen emekli ikramiyesi olarak alır. SSK.lı olarak çalıştığı sürelerine de kıdem tazminatı alabileceğini değerlendirmekteyiz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam