2002'den sonraki doğum borçlanmaları, 1997 girişli memuru etkiler mi?

16/10/2014 11:02:00
Yazdır

Soru

İyi çalışmalar; 15.11.1994 yılında SSK Primim ödenmeye başlandı, yaklaşık 1 yıl 6 aylık SSK primim yatırıldı. 08.04.1997 tarihinde emekli sandığına tabi olarak MSB.lığında memur olarak işe başladım. Halen görevime devam etmekteyim. Hizmet birleştirmemi yaptırdım. Doğum nedeniyle 2,5 yıl ücretsiz izin kullandım. 2005 ve 2009 yıllarında doğan iki çocuğum var. Yeni torba yasa kapsamında verilen doğum borçlanmalarını yaparak yaşı beklemeden emekli olmam mümkün mü? Emekli olabilirsem maaş bağlanacak mı? veya ikramiye alabilecek miyim? Bu konularda beni bilgilendirebilirseniz sevinirim arz/rica ederim.

Cevap

Emeklilik hizmet ve yaş hesabı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayı başından önce devlet memurluğu pozisyonunda olanlar için 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre yapılmaktadır.

5434 sayılı Kanun hükümlerine göre, 8.9.1999 tarihinden sonra ilk defa devlet memuru olarak çalışmaya başlayanlar açısından yaş grubu kadınlar için 58, erkekler için 60 olmakta, hizmet olarak da kadın ve erkek her ikisi için 25 hizmet yıllarını tamamlamaları gerekmektedir.

8.9.1999 tarihinden önce çalışma hayatına başlayan ve devlet memuru olanlar açısından ise, 5434 sayılı Kanunun Geçici Madde 205'de yer alan yaş gruplarını doldurmaları, kadınlar için 20, erkekler için ise 25 hizmet yıllarını tamamlamaları gerekmektedir.

Geçici Madde 205'e göre yaş hesaplanmasında esas alınan tarih bu maddenin yürürlüğe girdiği 23.5.2002 (takip eden aybaşı olan 14.6.2002) tarihi olmaktadır.

Bu tarihten önce geçen borçlanmaya esas süreler (Ücretsiz izin süreleri, askerlik süreleri gibi borçlanılması koşuluyla hizmete ilave edilecek süreler), bu tarihten sonra bugün dahi olsa, bu tarihteki toplam hizmet sürelerine dahil edilerek yaş hesabı yapılmakta, ancak borçlanmaya esas bu süreler bu tarihten sonra geçmiş ise, borçlanılsa dahi yaş hesabına olumlu etki yapmamakta, ancak hizmet süresine ilave edilmektedir.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine gore emeklilik, kesin olarak HİZMET + YAŞ = EMEKLİLİK olmaktadır. Yaşı beklemeden sadece hizmete esas olarak emeklilik olunmamaktadır..

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa gore görev yapan Devlet memurları, doğum nedeniyle ücretsiz izinli olurlarsa, ücretsiz izinli sürelerini isterlerse her ay, isterlerse emekli olmadan en az 6 ay öncesinde borç tutarını bir seferde ödemeleri koşuluyla borçlanabilmektedirler.

Dayanak Maddesi 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 72 hükmü olmaktadır.

Ek madde 72-

Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102 nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.

HÜKMÜN YORUMU;

- Ücretsiz izinli olanlar bu sürede her ay kesenek ve karşılık tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyerek, yatırdıkları her ay hizmetlerine ekleniyor.

- Her ay yatırmak istemeyenler ise, 102 nci maddedeki emeklilik öncesinden en az 6 ay koşulu burayada taşınmış olduğundan, emekli olmadan en az 6 ay önce ücretsiz izinde geçen sürelerin tamamının borç tutarını bir seferde Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyerek bu sürelerini hizmetlerine eklettirebiliyorlar.

Değerlendirmemizden sonra durumunuz aşağıdaki şekilde değerlendirilmektedir.

1) 1 yıl 6 ay SSK.lı süreniz + 15 Haziran 2002 tarihine kadarki 5 yıl 2 ay süreniz = 6 yıll 8 ay oluyor. Bu hizmetiniz esas alındığında yaş grubunuz; 52 YAŞ GRUBU OLACAKTIR.

5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Geçici Madde 205 (n) bendi "(Ek: 23/5/2002-4759/5 md.) Emeklilik hizmet sürelerini doldurmaya; 13 tam yıldan fazla, 14 tam yıl veya daha az kalan kadın iştirakçiler 52, 18 yıl 6 aydan fazla, 20 tam yıl veya daha az kalan erkek iştirakçiler 56 yaşını,"

SONUÇ;

1- 52 Yaşınızı dolduracağınız tarihte 20 hizmet yılınız da olursa emekli olabileceğinizi değerlendiriyoruz.

2- 20 hizmet yılınızı tamamladığınızda yaşınızı beklemeden emekli olamayacağınızı söyleyebiliriz. Bu konuyla ilgili açıklamalarımıza sitemizde yer vermiş bulunmaktayız.

3- Devlet memuru iken ücretsiz izine ayrılanların bu sürelerini borçlanabildiklerinden, Torba yasadaki doğum borçlanmalarının sizin durumunuzdakilerini ilgilendirmediğini değerlendiriyoruz.

4- 2005 ve 2009 tarihindeki ücretsiz izin sürelerinizi emeklilikten en az 6 ay önce borçlanırsanız hizmet sürenizi daha önce tamamlayacağınızı, ancak yaş grubunuzu daha önceye çekmeyeceğini değerlendiriyoruz.

5- 20 hizmet yılınızı doldurduktan sonra yaşı beklemek için görevinizden ayrılırsanız, emekli ikramiye alamayacağınızı, ancak emekli aylığı bağlandığı tarihte ücretsiz izin sürenizi borçlanırsanız bu süreler ile memurluk sürelerinize emekli ikramiyenizi almanız gerektiğini değerlendiriyoruz.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam