Benim emsalim benimle göreve başlayan değil midir?

24/10/2014 00:03:00
Yazdır

Soru

Merhaba ben 2012 de ön lisanstan mezun oldum ve ön lisans KPSSye girdim. Hiç ara vermeden lisansa kaydımı yaptırdım. 2013 yılının haziran ayında atamam yapıldı 22/08/2013 tarihinde işe başladım.
Derece/kademem 10/2 idi. Temmuz 2014 de lisans mezunu oldum. Asaletim Eylül ayında tasdik oldu. Kuruma dilekçe verdim ve derece kadememin lisans mezunu seviyesine göre ayarlanmasını talep ettim.
Fakat bir yıl doldurduğum için sadece 1 kademe verdiler ve 10/3 oldum. Emsale takıldığımdan 9/2 yapamayacaklarını söylediler.
Aynı işletmede mesai arkadaşım aynı anda işe başladık fakat o işe başlamadan lisans bitirmişti ve diplomasını sunmuştu. Onu 9/1 den başlattılar ve bir yıl doldurduğu için 9/2 ye yükselttiler.
Benim emsalim neden bu arkadaşım değil de farklı biri seçildi. Sonuçta onunla her şeyimiz birebir uyuşuyor tek fark işe başlamadan önce onun lisans diplomasını kuruma sunmasıdır. Ben bu konuda ne yapabilirim intibak yanlış mı hesaplandı? Yanlış hesaplandıysa nasıl ispatlarım? Şimdiden teşekkürler..

Cevap

657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir.

Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." denilmektedir. Bu hüküm çerçevesinde, yapılacak intibak işleminde her şeyden önce memuriyete giriş öğrenimi esas alınmaktadır.

İntibak işlemleri de uygulama birliğinin temini amacıyla 45, 85, 95, 105, 113, 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.

Emsal Nedir, İntibak Nasıl Yapılır?

İntibak işlemlerinde mali haklara ne zamandan itibaren hak kazanılır?

85 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunun Genel Tebliğinde "Danıştay Beşinci Dairesinin 8.6.1982 tarih ve E. No : 1980/ 10663, K. Nolu : 1982/7258, 4.10.1983 tarih ve E.No : 1981 /2796, K. No : 1983/6519 sayılı Kararlarında ve benzeri diğer kararlarında ise; 1.3.1975 tarihinden sonra öğrenim durumları birden fazla değişenler hakkında ilk öğrenim durumlarının esas alınarak işlem yapılması gerekeceği ;karara bağlanmış bulunmaktadır.
Danıştay'ın bu müstakar görüşü karşısında hukuki ihtilafları önlemek üzere, 1.3.1975 tarihinden sonra, memuriyette iken veya memuriyetten ayrıldıktan sonra öğrenimlerinde birden fazla değişiklik olan personel hakkında, değişik 36 ncı maddelerinin 12-d fıkrası uygulanırken, memuriyete giriş tarihindeki öğrenimin esas alınarak intibaklarının aşağıdaki örneklerde açıklandığı üzere yapılması Bakanlığımızca da benimsenmiştir."
denilmektedir.

Önlisans üzerine lisans bitiren memur, intibak yaptırabilir

Yukarıda yer verilen mahkeme kararı, hüküm ve açıklamalar çerçevesinde;
1- Memuriyette iken öğrenim durumu birden fazla değişen memurların emsal tespitinde memuriyete ilk girişteki öğrenimleri esas alınmak suretiyle emsal tespiti yapılması gerekmektedir.
2- Önlisans üzerine lisans bitiren memurun intibakının yapılması gerekir.
3-Memuriyete giriş öğreniminiz ön lisan olması v.e ön lisanstan 2012 yılında mezun olmanız sebebiyle emsaliniz 2 yıl sonra yani 31/7/2014 mezun olur ve bu tarihte memuriyete lisans mezunu olarak 9 derecenin 1 inci kademesinden başlar. Emsalinizi geçemeyeceğinizden sizin derece ve kademenizde anılan tarihte aynı derece kademeye getirilmesi lazım ve terfi tarihinin de bu tarih olarak değiştirilmesi lazımdır.
4-Kişinin emsali görev başlama tarihi itibariyle değil mezuniyet tarihi itibariyle belirlenmektedir. Emsalim sizinle göreve başlayan değildir?

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam