Kamu işçisi görevde yükselme sınavına girebilir mi?

11/11/2014 00:09:00
Yazdır

Soru

Kamu kurumlarında işçi olarak çalışanlar görevde yükselme sınavına girebilir mi?

Cevap

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun "Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır."
hükmü bulunmaktadır.

Anılan Kanunun "İstihdam şekilleri" başlıklı 4 üncü maddesinde istihdam şekilleri memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler olarak belirlenmiştir. Bu 4 uncü maddenin (D) bendinde "İşçiler:
(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir. Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz."
hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 76 ıncı maddesinde "Memurların kurumlarınca görevlerinin ve yerlerinin değiştirilmesi" , 71 inci maddesinde "Bir sınıftan başka bir sınıfa geçme" ve 74 üncü maddesinde "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anılan Yönetmelik ile 657 sayılı Kanuna tabi memurlar ile 399 sayılı KHK tabi sözleşmeli personel hakkında görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına tabi tutulmaktadır.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca: haklarında 657 sayılı Kanunu hükümleri uygulanmayan İş Kanunu hükümleri uygulanan işçilerin "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" kapsamında yer almadığından işçilerin görevde yükselme sınavlarına girmeleri mümkün bulunmamaktadır.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam