Memurlarda şartları taşıyanlar İMD kadrosuna atanabilir mi?

19/01/2015 00:09:00
Yazdır

Soru

Sayın editör İŞKUR'da İMD sertifikası olan memur olarak çalışan birisi unvan değişikliğiyle iş ve Meslek Danışmanı olabilir mi? Olursa nasıl bir yol izlenmeli? Çünkü VHKİ ve bilgi işletmenliği de unvan değişikliğiyle oluyor. Teşekkürler

Cevap

657 sayılı Devlet Memurlar Kamunun "Temel ilkeler" başlıklı 3 üncü maddesinde "Bu kanunun temel ilkeleri şunlardır:
Sınıflandırma:
A) Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
Kariyer:
B) Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.
Liyakat:
C) Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır."
hükmü bulunmaktadır.

Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik" ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 18.12.2012 tarihli ve 28501 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

25/6/2003 tarihli ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 15 inci maddesine 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanunun 73 üncü maddesi eklenen son fıkrasında "Genel Müdürlüğün taşra teşkilatında İş ve Meslek Danışmanı kadrolarına atanabilmek için yükseköğretim kurumlarından en az lisans düzeyinde mezun olmak ve İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak zorunludur. İş ve Meslek Danışmanı kadrolarında çalışırken belge şartını kaybedenler Kurumda Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrolarına atanırlar. İş ve Meslek Danışmanlarının çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." ifadesi yer almaktadır.

İş ve meslek danışmanlarının çalışma usul ve esasları hakkında yönetmeliğinde 657 sayılı Kanununa tabi personelden iş ve meslek danışmanı sertifikasına sahip olanlardan bu kadroya atanmaya ilişkin düzenlemeye yer verilmemiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat çerçevesinde; şartları taşıyan memurlar arasından İş ve meslek danışmanı atanmasını düzenleyen mevzuat bulunmamaktadır.
Düzenleme yapılması halinde düzenleme çerçevesinde yapılabileceği
İMD ücretlerinin durumu göz önüne alındığında Genel hükümler çerçevesinde idare isterse şartları taşıyanlar arasından sınav yapmak suretiyle atama yapmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

ANKET
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam